Montenegro Airlines uspio da nadjača Air Serbia

Između Tivta, Podgorice i Beograda ukupno godišnje putuje preko 400.000 putnika...
157 pregleda 21 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva "Vijesti"
Montenegro Airlines, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.09.2014. 19:19h

Crnogorska aviokompanija “Montenegro erlajnz” (MA) je za osam mjeseci ove godine sa svog najznačajnijeg tržišta - Srbije, prevezla ukupno 174.302 putnika, što je 1,42 odsto više nego u istom periodu lani. U uslovima izuzetno zaoštrene konkurencije koju MA na linijama Tivat-Beograd-Tivat i Podgorica-Beograd-Podgorica, predstavlja inovirana ponuda srpskog avioprevoznika “Air Serbia“, ovo se može smatrati velikim uspjehom.

“Air Serbia“ je ljetos znatno uvećala frekvenciju svojih letova na relacijama iz Beograda ka Crnoj Gori, na kojima je taj prevoznik osim starih aviona tipa ATR-72 i „boing 737“, uveo i svoje nove vazduhoplove tipa „airbus“ A-319 i A-320. Ta kompanija svojim putnicima povremeno nudi i posebne vikend-akcije za kupovinu karata po povlašćenim uslovima, pa je tako njihova povratna karta na liniji Beograd-Tivat ili Beograd Podgorica sa svim taksama koštala 95 eura, što je i do 40 eura jeftinije od karte u MA.

Iako je pozicija MA u vazdušnom saobraćaju između Crne Gore i Srbije i dalje vodeća, “Air Serbia“ je za šest mjeseci ove godine na linijama između Tivta, Podgorice i Beograda prevezla skoro 100.000 putnika i zabilježila rast prometa od čak 51,3 odsto u odnosu na lani, kada je na tim linijama letio njen prethodnik JAT.

“Smatramo da konkurencija uvjek vodi poboljšanju naših usluga, a od toga dobrobit imaju krajnji korisnici. Prilagođavanje tržišta, najbolja je praksa svjetskih avio-kompanija u svim segmentima poslovanja, pa tako i u komercijalnom smislu, ostala je ključni cilj našeg poslovanja”, odgovoreno je “Vijestima” iz MA na pitanje koliki im je problem narastajuća konkurencija “Air Serbie” na popularnim linijama između Tivta, Podgorice i Beograda na kojima ukupno godišnje putuje preko 400.000 putnika.

Nakon što je “Air Serbia” uvela novu tarifnu politiku, pojavila se razlika u cjeni njenih i karata “Montenegro erlajnza” na linijama između Crne Gore i Srbije, a što je otklonjeno početkom avgusta kada su dva prevoznika potpisali prvi komercijalni međukompanijski tzv. “interline” sporazum. Tim sporazumom, putnicima se omogućava kombinovanje letova i usluga dviju kompanija u okviru jedinstvene karte izdate od strane samo jedne od kompanija.

Ruta između Beograda i Crne Gore je veoma popularna, pa su MA i “Air Serbia”, odnosno prethodno JAT, na njoj uvijek imale usklađen red letjenja i tarifni sistem.

„Vijestima“ je u MA rečeno da su avioni te kompanije od 1. januara do 31. avgusta na linijama između Crne Gore i Srbije imali 2.056 letova, 38 više nego za osam mjeseci prošle godine, aukupni tzv. load faktor (procenat popunjenosti putničke kabine) zabilježio je neznatan pad od 1,5 posto.

Bonus video: