"Mesopromet" gradi autobusku u Tivtu

Ponuda podgoričke firme „Normal Company“, biznismena Žarka Burića, odbačena je kao nepotpuna
86 pregleda 11 komentar(a)
stanica, Tivat
stanica, Tivat
Ažurirano: 06.09.2014. 18:10h

Ukoliko mu odbornici na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta 10. septembra daju „zeleno svjetlo“, Opština Tivat potpisaće sa kompanijom „Mesoptromet“ iz Bijelog Polja ugovor o zajedničkoj izgradnji ključnog nedostajućeg objekta lokalne saobraćajne infrastrukture, autobuske stanice.

Ponuda „Mesoprometa“ na tenderu za izbor strateškog partnera za realizaciju ovog projekta, ocijenjena je kao najbolja, dok je ponuda podgoričke firme „Normal Company“, biznismena Žarka Burića, odbačena kao nepotpuna.

Prema predlogu u međuvremenu definisanog ugovora, Opština će „Mesoprometu“ ustupiti dvije parcele ukupne površine 9.500 kvadrata na Župi, na mjestu gdje se sada nalazi privremeno glavno autobusko stajalište Tivta, i investitora osloboditi obaveze plaćanja komunalija. Zauzvrat, „Mesopromet“ će u roku od šest mjeseci od dana izdavanja građevinske dozvole, izgraditi i Opštini Tivat predati u vlasništvo i na upotrebu objekat zgrade nove autobuske stanice ukupne bruto-građevinske površine 2.121 metar kvadratni. Osim parkinga za autobuse i osam perona ukupne površine od oko 2.600 kvadrata, nova autobuska stanica koja će u prizemlju i na dva sprata, sadržati čekaonicu, biletarnice, kancelarije, kafe-restoran, sanitarne čvorove, garderobu, tehničke prostorije i natkriveni parking za četiri automobila.

U istom periodu od šest mjeseci, „Mesoptromet“ će na ovoj lokaciji za sopstvene potrebe izgraditi objekat šoping-centra ukupne bruto-građevinske povrine 2.972 kvadrata, a u roku od 18 mjeseci na obližnjem placu i hotel površine 2.4512 kvadrata. Hotel će imati 38 soba i biće kategorisan sa četiri zvjezdice. Tako će u novoizgrađenom kompleksu Opštini Tivat pripasti ukupno 28 odsto površina, dok će firmi iz Bijelog Polja pripasti ostatak od 72 odsto ukupne površine novih objekata.

U predlogu ugovora koji u srijedu ide pred odbornike gradske Skupštine opštine, nije navedena procijenjena vrijednost ovog projekta ali se on sigurno mjeri sa nekoliko miliona eura. „Mesopromet“ je već uradio i idejno rješenje novog kompleksa.

Osim te kompanije, rješenje za autobusku stanicu u Tivtu prije nekoliko mjeseci predložila je i nevladina organizacija „Tivatska antikorupcijska akcija“, a koje je uradio mladi beogradski arhitekta Miloš Pašić.

Njegovo i viđenje „Tivatske antikorupcijske akcije“, je bilo da autobuska stanica i svi drugi novi budući značajni objekti u Tivtu moraju biti urađeni u prepoznatljivom i originalnom stilu, sa fluidnim oblicima i fasadnim materijalima koji se uklapaju u mediteranski ambijent-kamen, kamene ploče, bijeli beton, inventivno izvedene staklene površine, a sve to urađeno u tzv. organskoj arhitekturi, inspirisanoj prirodnim oblicima morske florte i faune, ali i povezanoj sa tradicionalnim bokeljskim graditeljstvom.

Pašić je tako napravio idejno rješenje nove zgrade tivatske autobuske stanice koja oblikom podsjeća na morsku školjku, ali su se u lokalnoj upravi na kraju, ipak, opredijelili za rješenje koje je predložio „Mesopromet“.

Bonus video: