Pribilović: Crna Gora ključni resurs razvoja vidi u znanju

“Cilj nam je jasan - stvoriti sve pretpostavke za kvalitetan život građana”, poručila je Pribilović
58 pregleda 2 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović
Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.09.2018. 16:20h

Program obrazovanja za sticanje ključnih vještina za upravljanje ljudskim resursima, koji je danas otvoren, trebalo bi obezbijedi pretpostavke za kvalitetan život građana, saopštila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

“Crna Gora, kao država kandidat za članstvo u EU i zemlja limitirana veličinom teriotorije i populacijom, ključni resurs razvoja vidi u znanju. U obrazovanju je i ključ svih naših reformskih procesa i jasno iskazujemo opredjeljenje da primijenimo različite evropske vrijednosti i standarde“, kazala je Pribilović na otvaranju programa.

Ona je dodala da Program počinje u trenutku kada je Vlada u potpunosti posvećena reformi javne uprave i stvaranju moderne, servisno orjentisane uprave koja će doprinijeti ukupnom društvenom razvoju zasnovanom na znanju.

“Cilj nam je jasan - stvoriti sve pretpostavke za kvalitetan život građana”, poručila je Pribilović.

Iz Ministarstva javne uprave je saopšteno da je Pribilović navela da se Programom uvode standardi savremenih društava iz oblasti upravljanja ljudskim resursima.

„Svjesni smo da zaposleni, njihov razvoj, motivacija i zadovoljstvo poslom predstavljaju osnovno oruđe jedne organizacije, a upravljanje ljudskim resursima glavna je preokupacija savremenih menadžera”, rekla je Pribilović.

Ona smatra da je od suštinskog značaja naučiti kako se upravlja ljudskim resursima.

“To znači da naučimo kako da pridobijemo, zaposlimo, razvijemo, nagradimo, motivišemo, pa i zadržimo prave ljude koji će postići postavljene ciljeve. Upravljanje ljudskim resursima jedan je od izazova s kojim se javna uprava posljednjih godina suočava i prepoznato je kao dio Strategije reforme javne uprave”, kazala je Pribilović

Ona je navela da je cilj da se kroz realizaciju programa dobiju kvalifikovani menadžeri za ljudske resurse u Crnoj Gori.

“Zato nema dileme - Crna Gora se mora svrstati u red zemalja koje svoj prosperitet temelje na znanju“, poručila je Pribilović.

Iz Ministarstva su saopštili da je Program, odnosno unapređenje znanja i vještina iz oblasti upravljanja ljudskim resursima i primjenjivanje u daljem radu, namjenjen državnim i lokalnim službenicima.

Bonus video: