Škola u Donjoj Lastvi u lošem stanju: Ispustili novac i vrijeme

Tokom raspusta nije učinjeno mnogo na poboljšanju uslova za više od stotinu đaka, iako je bilo voljnih da pomognu
89 pregleda 2 komentar(a)
OŠ Drago Milović, Foto: Siniša Luković
OŠ Drago Milović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.08.2014. 18:50h

Uprkos problemima, ali i istovremenom postojanju dobre volje donatora i lokalne uprave da pomognu, uprava OŠ „Drago Milović“ iz Tivta nije tokom ljetnjeg raspusta, učinila mnogo da se poboljšaju uslovi rada u zgradi područnog odjeljenja te škole u Donjoj Lastvi.

U dotrajali montažni objekat na neuglednoj i neuređenoj poljani, 1. septembra ući će preko 100 djece iz Lepetana, Donje Lastve i Seljanova, koje će opet dočekati neuslovni toaleti. U odnosu na stanje od prije više od osam mjeseci kada su „Vijesti“ prvi put pisale o problemima ove škole, napravljen je pomak, ali ne i veliki napredak u poboljšanju uslova nastave.

„Učionice su u dosta dobrom stanju. Pošto je ovo montažni objekat, trebalo bi ozidati čvrste sanitarne čvorove, a da li ćemo u tome uspjeti vidjećemo, jer pregovaramo sa Opštinom i Porto Montenegrom. Za sve dalje poslove napisali smo specifikaciju radova i cijene, dobili obećanje, i nadam se da će do 10. septembra sve biti u redu, kazao je za „Vijesti“ pomoćnik direktora OŠ „Drago Milović“, Mileta Rabrenović.

Direktor Direkcije za investicije i razvoj Peđa Obradović kaže da se Opština uključila u probleme, pa je angažovan sudski vještak građevinske struke koji je pregledao zgrade škola u Donjoj Lastvi i u Gradiošnici i napravio preciznu sliku stanja.

„Mi ne možemo preuzeti neku vodeću ulogu u svemu tome, ipak su to objekti Ministarstva prosvjete i inicijativa ipak mora doći sa strane menadžmenta škole, podvukao je Obradović dodajući da je lokalna uprava kao jedan od prioritetnih problema, uočila neograđeno, nueređeno i nebezbjedno dvorište škole u Donjoj Lastvi kroz koje automobili prolaze na sve strane

„Mi ne možemo preuzeti neku vodeću ulogu u svemu tome, ipak su to objekti Ministarstva prosvjete i inicijativa ipak mora doći sa strane menadžmenta škole, podvukao je Obradović dodajući da je lokalna uprava kao jedan od prioritetnih problema, uočila neograđeno, nueređeno i nebezbjedno dvorište škole u Donjoj Lastvi kroz koje automobili prolaze na sve strane.

Dvorište koje više liči na deponiju građevinskog šuta u vlasništvu je Ministarstva prosvjete, a najveći dio besplatno je ustupljen Stambenoj zajednici prosvjetnih radnika „Solidarno“, pa je usred placa predviđenog za gradnju velike nove škole, nikla stambena zgrada za prosvjetare koja tek treba da bude useljena. Rabrenović tvrdi da uprava škole nije bila konsultovana oko pozicioniranja zgrade na sred dvorišta.

„I mi smo bili zatečeni time gdje će i kako biti postavljena ova zgrada. istakao je Rabrenović.

Gradiošnica djelimično sređena

Rabrenović kaže da je zgrada područnog odjeljenja u Gradiošnici okrečena i da joj je obnovljena od vandala devastirana fasada.

Do kraja septembra trebalo bi da bude završena i djelimična sanacija krova te ustanove, a centralnoj zgradi OŠ „Drago Milović“ u Tivtu, prema Rabrenovićevim riječima, renovirani su svi problematični mokri čvorovi i u toku je izmjena vrata i stolarije na njima.

Zamijenjen je i dio krova nad amfitetrom škole, a taj ovjekat koji nema video nadzor niti noćnog čuvara i dalje kuburi sa divljanjem vandala koji u noću često oštećuju zgradu i pričinjavaju nove probleme.

Porto od marta čeka pismo Latkovića, srednja izborila hemijsku laboratoriju

Iz Porto Montenegra potvrdili su „Vijestima“ da i dalje čekaju formalnu inicijativu direktora OŠ „Drago Milović“ Zorana Latkovića i da su spremni finansirati obnovu sanitarnih čvorova i uređenje dvorišta škole u Donjoj Lastvi, pod uslovom da se ono sa jedne strane zagradi za prolaz automobila.

Iz kompanije kažu da ih po tom pitanju uprava škole još od marta kada su im sve to i pismeno predočili, nije zvanično kontaktirala.

Sa druge strane, uprava Srednje škole „Mladost“ u Tivtu agilno nastupa pred ovom kompanijom pa je Porto Montenegro obezbjedio finansijsku podršku za nabavku nove hemijske laboratorije koja će od jeseni biti na raspolaganju tivatskim srednjoškolcima.

Bonus video: