Hiljade ljudi na Bokeljskoj noći: Najbolja barka “Osveta Peraškog kokota”

Ovom feštom zaokružuju se ukupna ljetnja kulturno-zabavna dešavanja u Kotoru
84 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2014. 06:46h

U prisustvu više hiljada posjetilaca, sinoć je u Kotoru održana tradicionalna manifestacija Bokeljska noć, koja je od prije par godina dobila status nematerijalnog kulturnog dobra.

U konkurenciji od 57 prijavljenih barki, tročlani žiri u sastavu pjesnikinja Maja Perfiljeva, režiser Dušan Vuleković i slikarka Dušica Ivetić odlučio je da fond nagrada u iznosu od 4 hiljade eura raspodijeli na sljedeći način: za najbolju, proglašena je barka “Osveta Peraškog kokota”, koja je dobila nagradu od 1.500 eura, drugo mjesto i 1.00o eura pripalo je barki “Ajkula”, a treće i 500 eura barki “Nareži još”.

Preostalih 1.000 eura podijeljene su kao specijalne nagrade žirija, tako što je pet barki nagrađeno sa po 200 eura, i to “First souvenir boat show”, “Piva klapa soto voce”, “Đardin”, “Tajna večera” i “Škaljarski bokun želja”.

Prvonagrađena barka

Maštovito ukrašene barke su defilovale u akvatoriju kotorskog zaliva, u pratnji jedrilica JK „Lahor“, predstavljajući se u tri đira, a tokom trećeg đira nebo nad akvatrorijumom osvijetlio je veliki vatromet.

Svojevrsni spektakl, bal na vodi tradicionalno je ispratilo više hiljada posjetilaca, uživajući u najraznovrsnijim kreacijama barki, čiji vlasnici, uglavnom Bokelji, su radili više od mjesec dana na njihovom ukrašavanju.

Nakon završetka nastup na akva-pozornici koji je trajao sat i po vremena, fešta se nastavila na Trgu od oružja, uz grupu „Lungo mare“ i klapu „Incanto“, kao i po ostalim trgovima i pjacama Starog grada.

Organizator je Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, a suorganizator lokalna Turistička organizacija, pod pokroviteljstvom Opštine Kotor. Ovom, kako je Kotorani, nazivaju feštom nad feštama, zaokružuju se ukupna ljetnja kulturno-zabavna dešavanja u Kotoru. Ona slovi za vrhunac opšte turističke i kulturne ponude u cijelom zalivu.

Istorijat Bokeljske noći, datira još od 18. vijeka kada je nastala po uzoru na Venecijansku noć. Tradicija duga više od dva vijeka imala je jedan prekid i to od 1936-1959. godine, a posebno su ostale upamćene dvije - Bokeljska noć 1936. godine u čast engleskog kralja Edvarda VIII i ona 1959. godine u čast predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Pjesnikinja Maja Perfiljeva, rođena Tivćanka, zavičaju je posvetila više pjesama,a najpoznatija je upravo čuvena pjesma Bokeljska noć.

Bonus video: