Poslije brojnih žalbi, građanima Bara veća količina vode

Cerović je kazao da je od jutros od 10 sati iz Regionalnog počela da se vrši isporuka vode za opštinu Bar u količini od 50 litara po sekundi
58 pregleda 0 komentar(a)
Regionalni vodovod, Foto: Arhiva "Vijesti"
Regionalni vodovod, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.08.2014. 16:51h

Regionalni vodovod u Baru, u narednih 12 dana, isporučivaće 50 litara vode po sekundi iz regionalnog vodovodnog sistema, saopšteno je iz tog preduzeća.

Oni su objasnili da je, zbog velikog interesovanja građana i privrednih subjekata sa Barske rivijere koji su u poslednjih dvadesetak dana neprestano zvali kako bi negodovali zbog nedostatka vode tražeći intervenciju Regionalnog vodovoda, barski Vodovod donio takvu odluku.

“Napominjem da Regionalni vodovod raspolaže sa količinom daleko većom od ove, ali Regionalni vodovod ne može isporučivati vodu ukoliko to ne zatraži vodovod Bar”, rekao je vodeći inženjer distribucije u Regionalnom vodovodu Aleksandar Cerović u saopštenju.

On je kazao da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, zbog rekordne posjete turista na Barskoj rivijeri i velikog interesovanja javnosti, insistiralo da Regionalni vodovod hitno učini sve što je potrebno u cilju rješavanja problema vodosnabdijevanja opštine Bar.

“Kao vodeći inžinjer za distribuciju vode u Regionalnom vodovodu, odgovorno tvrdim da postoje realno mjerljivi rizici po funkcionisanje regionalnog vodovodnog sistema u koji je država Crna Gora uložila oko 130 miliona eura jer isti nije zamišljen da radi 12 dana tokom godine”, objasnio je Cerović.

On smatra da je šteta što Vodovod Bar ima takav odnos prema regionalnom vodvodu.

“Ne smijem ni da zamislim šta bi se desilo kada bi opštine Tivat, Budva, Ulcinj i Kotor imale isti odnos i preuzimale vodu iz Regionalnog vodovoda samo 12 dana godišnje”, naveo je Cerović.

On je kazao da je od jutros od deset sati iz Regionalnog počela da se vrši isporuka vode za opštinu Bar u količini od 50 litara po sekundi.

“To će trajati narednih 12 dana kakav je bio i uslov, tj. zahtjev vodovoda Bar koji je preciziran Ugovorom koji su u poslepodnevnim časovima, tokom jučerašnjeg dana, potpisali direktor Regionalnog vodovoda i pravni zastupnik ViK Bar”, objasnio je Cerović.

On je precizirao da je ViK Bar zahtjevao da se tek krajem ovog mjeseca opredjele da li će nastaviti sa preuzimanjem vode iz Regionalnog vodovoda ili će nakon njihove procjene prestati isporuka poslije isteka navedenog roka.

“Iako je ovo apsurdno, ne samo u poslovnom smislu, već je i tehnološki nemoguće shvatiti – zbog velikog interesovanja javnosti, građana Bara i turista, ali i urgencije Ministarstva održivog razvoja i turizma, odlučili smo da rizikujemo i prihvatimo apsolutno sve nerezonske uslove ViK Bar kako bi građanima Sutomora i Bara što prije isporučili nedostajuće količine vode iz Regionalnog vodovoda”, naveo je Cerović.

On je kazao da od 2002. godine radi na najodgovornijim inženjerskim poslovima u regionalnom vodovodu, ida je bio član najužeg tima prilikom izgradnje regionalnog vodovodnog sistema.

“Ne mogu da razumijem i moram da konstatujem da su u praksi i van Crne Gore apsolutno nepoznati primjeri da se između dva moguća rješenja izabere neefikasniji, tehnički neprihvatljiviji i apsolutno rizičniji model vodosnabdijevanja”, rekao je Cerović.

Kako je naveo, voda iz izvorišta Bolje Sestre izuzetno je visokog kvaliteta, svakodnevno se kontroliše u laboratoriji na samom izvorištu, a u terminima preciziranim pozitivnim zakonskim normama od akreditovane i za to ovlašćene državne institucije.

“U saznanju sam iz zvanično dobijenih izvještaja da se kontrola kvaliteta vode na području opštine Bar uopšte ne vrši shodno Zakonu o vodama, te da je ista upitnog kvaliteta”, rekao je Cerović.

Prema njegovim riječima, za razliku od Bara, koji je u jesen prošle godine prestao da preuzima vodu iz opštine Budva, Tivat i Kotor to rade u kontinuitetu od puštanja Regionalnog vodovoda u rad, “a od januara je novo rukovodstvo Ulcinja je sa našim preduzećem potpisalo Ugovor o kontinuiranoj isporuci vode tokom cijele godine”.

“Ako je opština Bar tokom prošlih desetljeća možda i najviše zagovarala zaštitu interesa građana i potrebu izgradnje ovog najvrijednijeg infrstrukturnog objekta realizovanog do sada u Crnoj Gori na čijoj teritoriji je izgrađeno 26 kilometara cjevovoda, a naše preduzeće se kreditno zadužilo 11,5 miliona eura, zaista se ukazuje nedvosmislena potreba da neko objasni o čemu se ovdje radi?”, smatra Cerović.

On je upitao “zašto su građani Sutomora i Bara posljednje dvije godine izloženi drastičnom problemu nestašice vode tokom jula i avgusta, dakle u sred turističke sezone kada takvo nešto apsolutno ne treba da se desi jer vode ima više nego što je potrebno?”

“Želim da istaknem spremnost svih zaposlenih u Regionalnom vodovodu da u saradnji sa opštinama na Crnogorskom primorju i nadležnim državnim institucijama partnerski rješavamo eventualne probleme u vodosnabdijevanju”, rekao je Cerović.

On je podsjetio na prošlogodišnje rješenje velikog problema koje je zbog nestašice vode zadesio opštine Herceg Novi i Ulcinj, a što je riješeno uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, opštine Tivat i ViK Tivat.

“A ove godine smo sa investicijom vrijednom 35 hiljada eura u saradnji sa gradonačelnicom Kotora Majom Ćatović, kao i kolega iz ViK Kotora riješili višedecenijski problem slane vode u domaćinstvima na području Dobrote, a što će na zadovoljstvo, svih nas u Kotoru biti prošlost”, podsjetio je Cerović.

On se nada da će i takav odnos ViK Bar prema građanima Bara i Sutomora ali i Regionalnog vodovoda uskoro biti definitivna prošlost.

“Nadam se da će i Bar iskazati odgovoran odnos prema ovom državnom projektu za koji su se donosioci odluka iz Bara možda i najviše od svih drugih na crnogorskom primorju zalagali, kako bi se riješio problem vodosnabdijevanja na Crnogorskom primorju”, zaključio je Cerović.

Bonus video: