Nekada su s mora svraćali, a danas turisti zaobilaze Bijelo Polje

"Kisjele Vode, nekad atraktivno i poznato izletište, pretvoreno je u ruinu. Danas je to stjecište pasa i mačaka, divno mjesto za snimanje horor filmova"
388 pregleda 2 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: NTO
Bijelo Polje, Foto: NTO
Ažurirano: 21.08.2014. 12:59h

Bijelo Polje je nekad bilo nezaobilazna destinacija na turističkoj mapi Crne Gore, a danas turizam i zarada od njega postaju za Bjelopoljce sve više misaona imenica, ocijenio je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Radosav Nišavić.

Prema njegovim riječima, turistička sezona je u svome špicu, iako je kalendarski kraj ljeta.

"Na moru se traži krevet više, planinski turizam bilježi povećanje posjete i do 30 odsto, a Bijelo Polje je ovih dana kao zbunjeni posmatrač događaja koji se dešavaju negdje drugo. Kao da nije dio toga (a i nije)", naveo je Nišavić u saopštenju.

On je kazao da ni ugostitelji, ni lokalne kafandžije, ni turistička organizacija nemaju nikakve koristi od duge kolone turista koja ovih dana prolazi kroz Bijelo Polje jer, u jutarnjim satima, kada ih je najviše, ne namjeravaju se zaustaviti odmah poslije graničnog prelaza, već grabe prema moru i tek negdje od Kolašina se "bude" i osvježavaju.

"A i šta bi ih to privuklo i zainteresovalo da se zadrže u Bijelom Polju makar na nekoliko sati, a tek, ne daj Bože, na više dana. I šta smo mi to Bjelopoljci uradili da ne bude tako?", pitao je Nišavić.

Sada se, kako je dodao, vidi koliko je rađeno na reklamiranju turističke ponude, na sajmovima turizma, gdje je trebalo prezentovati bjelopoljske turističke potencijale, kako bi se zainteresovali potencijalni turisti da se upoznaju sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, da uživaju u prirodnim ljepotama grada, da se dive prostranstvima i čarima Bjelasice.

Nišavić je konstatovao da je ono što je bilo u planu javnih radova lokalne samouprave u oblasti razvoja i unaprijeđenja turizma, ostalo samo u planovima.

"A i šta bi ih to privuklo i zainteresovalo da se zadrže u Bijelom Polju makar na nekoliko sati, a tek, ne daj Bože, na više dana. I šta smo mi to Bjelopoljci uradili da ne bude tako?"

On je podsjetio na popunjene kapacitete hotela Bijela Rada, grad pun turista.

"Nekada su kolone turista, vraćajući se sa mora, svraćale u bjelopoljske restorane, a posebno na Kisjele Vode, da još jednom okuse specijalitete bjelopoljske i crnogorske kuhinje. Kisjele Vode, nekad atraktivno i poznato izletište, pretvoreno je u ruinu. Danas je to stjecište pasa i mačaka, divno mjesto za snimanje horor filmova", ocijenio je Nišavić.

On je pitao šta se desilo sa Bijelim Poljem, zbog čega ga turisti zaobilaze, pa čak 50 odsto turista iz Srbije ide preko Pljevalja i Žabljaka prema moru.

"A i oni koji dolaze doživljavaju ga kao prolaznu destinaciju, kao prvi grad na ulazu u Crnu Goru, koji obično, osim vozača, svi u autima prespavaju. Dakle, ljeto na izmaku, kolone prolaze kroz Bijelo Polje, a ono ostaje da čami u svojoj dosadnoj svakodnevnici, nadajući se boljim vremenima", kazao je Nišavić.

A pitaćemo se čime će se pohvaliti lokalna turistička organizacija nakon rekordne turističke posjete Crnoj Gori. Gdje su ti veliki turistički potencijali Bijelog Polja? Gdje je tu lokalna samouprava?

On je pitao da li će lokalnoj turističkoj organizacijivišemjesečno neformiranje vlasti biti alibi za još jednu propalu turističku sezonu.

"Za nju je to svakako bolje, jer neće biti konkretne odgovornosti za neučinjeno, za neostvarene predizborne bajke i uspavanke. A posljedice njenog rada su očigledne. Bijelo Polje, u jeku turističke sezone, a samo što nije zaspalo", zaključio je Nišavić.

Bonus video: