"Ovako prljav Jadran do sada nisam vidio"

“Nekada smo na more dolazili da nam slana voda pročisti kožu, a sad je priča sasvim druga“
58 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2014. 07:13h

Tek nakon što su Vijesti pitale da li je bilo reakcije, budvanske vlasti su shvatile da bi trebalo da odreaguju na pismo nezadovoljnog turiste koji je ovog ljeta boravio na budvanskoj rivijeri.

Dejan iz Srbije je još krajem jula poslao pismo predsjedniku Opštine Lazaru Rađenoviću, njegovim potpredsjednicima Milanu Vučiniću i Ljubomiru Filipoviću, opštinskom menadžeru i predsjedniku Mjesne zajednice Bečići. Odgovor još nije dobio.

Ljubomir Filipović je, nakon pitanja “Vijesti” šta se dogodilo sa tim dopisom, da li su budvanske vlasti na bilo koji način reagovale na navode turiste, kazao da se pisma sjeća, te da su u toj opštini u procesu seljenja sajta sa starog na novi.

“Mislio sam da sam odgovorio na pitanje, ali izgleda nisam, čim je gospodin odlučio da se vama obrati. Potrudiću se da u najskorije vrijeme kontaktiram gospodina lično”, kazao je Filipović “Vijestima”.

Drugačiji Sveti Stefan, Foto: Budiodgovoran.me

Turista iz Srbije u pismu navodi zapažanja tokom ljetovanja na granici Bečići-Rafailovići. On je, pored ostalog, kazao da u popodnevnim časovima “nekada čistim i bistrim Jadranskim morem plivaju ogromne fekalne mrlje, ženski ulošci, maramice i drugo đubre“. Gost iz Srbije navodi da su slike smeća u vodi bile svakodnevne tokom njegovog boravka u Crnoj Gori, od 1. do 10. jula.

“Bilo je dana u popodnevnim časovima, kada djeci bukvalno nisam dozvoljavao da uopšte ulaze u more jer to je bio užas“, naveo je Dejan u dopisu.

Njegova supruga je dobila na leđima kožnu fleku, za koju je kožni ljekar, rekao je ovaj turista, konstatovao da je od prljave vode.

“Nekada smo na more dolazili da nam slana voda pročisti kožu, a sad je priča sasvim druga“, kaže on.

Dejan je u dopisu naveo i da je iz razgovora sa drugim turistima, od njih čuo slične komentare o čistoći u Bečićima i Rafailovićima.

“Ljudi su strašno ljuti i ogorčeni takvom situacijom i svi smo se složili u jednoj ocjeni da za sada taj dio Crne Gore treba zaobilaziti u širokom luku. Tri porodice iz Srbije su htjele da ljetuju u Rafailovićima ove godine, ali poslije mojih komentara odustali su i odlaze u Grčku. Žao mi je što sam ja koji i dalje volim Jadransko more postao loša reklama, ali nisam mogao da dozvolim da moji drugari teško zarađen novac potroše na kupanje u fekalijama”, naveo je on.

Da li su to fekalije iz Bečića ili struje to nose iz Budve, to bi, smatra, trebalo da ustanove nadležni.

Svoja zapažanja Dejan je, osim budvanskim vlastima, uputio i Ekološkom pokretu Ozon, odakle je nezadovoljni turista u kratkom roku dobio odgovor.

U Ozonu smatraju da ponašanje budvanskih vlasti prema slučajevima poput Dejanovog dokazuje “neprofesionalnost i bahat odnos lokalnih uprava prema turistima, odnosno njihovim dobronamjernim sugestijama”.

“Umjesto da se odmah pokrenu, utvrde činjenično stanje i počnu da rješavaju problem i o tome informišu odgovorne i savjesne građane i turiste”, kazao je izvršni direktor Ozona, Aleksandar Perović.

On se nada da će građani Budve pozvati na odgovornost nadležne jer im ovakve slike direktno ugrožavaju i egzistenciju i budućnost.

Perović u nedostatku dobre komunikacije sa gostima predlaže formiranje modernog međusektorskog servisa, u kojem bi mjesta bilo i za nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine i koji bi osim terenskih posjeta imao i javni karakter, odnosno bio u obavezi da javnost upoznaje sa prijavama, njihovim ishodom, razlozima šta je dovemo do toga, eventualnim preprekama.

Galerija

Bonus video: