Mrvaljević: Hotel "Mogren" otvaraju sa našom imovinom

"Merkur Evropa" optužila je kotorski sud da je bio previše servilan po zahtjevu “Budvanske"
488 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2014. 08:02h

Restoran hotela "Mogren" jutros je otvoren, a prvi gosti se očekuju oko 10 sati.

Uoči otvaranja hotela "Mogren", hotelska grupa “Budvanska rivijera“ privodi kraju poslednje pripreme, kompanija "Merkur Evropa", biznismena i počasnog konzula Austrije Milana Mrvaljevića zatražila je od Osnovnog suda u Kotoru da donese privremenu mjeru zabrane raspolaganja imovinom, jer je, kako tvrde, inventar u njihovom vlasništvu.

Nakon što je krajem jula, turistička inspekcija zapečatila "Mogren", a pripadnici interventne jedinice izbacili radnike, "Rivijera" je pribavila odobrenje za rad.

I dok su radnici Hotelske grupe juče uređivali hotel, iz "Merkur Evrope" je stiglo pismo nadležnim institucijama da se vrši pravno nasilje i oduzimanje imovine, a sve uz podršku Osnovnog suda u Kotoru.

Iz ove kompanije, se ističe da je kotorski sud bio više nego servilan i ažuran kada je u pitanju zahtjev "Budvanske rivijere" dok su njihove zahtjeve ignorisali.

"Zabrinjava postupanje suda, jer se po zahtjevima HG 'Budvanska rivijera' sve odvija u razmaku od nekoliko sati, dostava dokumenata ide faksom, nema odgovora ni podneska, dok u suprotnom, kada se radi o primjedbama i zahtjevima druge strane, prolaze dani. Čak i najava HG "Budvanska rivijera“ u medijima da 21. avgusta namjerava da otvori "Mogren" sa opremom, inventarom i zalihama robe u vlasništvu "Mercur Evrope" koja je u hotelu, nije dovljan razlog za sud da se oglasi po našim zahtjevima. Ravnopravno, nema šta. O takvoj jednakosti i ravnopravnosti stranaka u postupanju Suda i sudećih sudija, najpravedniju ocjenu daće javnost, a stručnu ocjenu očekujemo od onih koji su zaista nadležni", ističu u Mrvaljevićoj kompaniji.

Zadržali inventar bivšeg vlasnika

Oni ponavljaju da su imovina, oprema i inventar ostali u "Mogrenu" nakon pečaćenja turističke inspekcije.

"Naime, 5. avgusta 'Budvanska rivijera' obratila se Osnovnom sudu sa predlogom za obezbjeđenje dokaza sa naznakom 'hitno'. Istog dana, postupajući sudija telefaksom dostavlja rješenje broj 88/ 14 kojim se naređuje popis pokretnih stvari i utvrđivanje njihove vrijednosti, te određuju sudski vještaci. Za sljedeći dan, zakazuje raspravu sa početkom u devet sati bez obzira na naše prisustvo, a sve u skladu sa odredbama člana 296. Stav 4. Zakona o parničnom postupku pod opravdanjem hitnosti postupka. Istine radi, pomenuti član se ne odnosi na bilo kakvu hitnost”, navodi se u pismu Mrvaljevićeve kompanije .

Oni navode da istog dana Mercur AD System šalje upozorenje sudiji tražeći da se rješenje stavi van snage, s obzirom na to da ne postoje uslovi za organizovanje popisa, odnosno, objekat je zapečaćen, a HG nije u njegovoj državini.

"Tog dana, 6. avgusta, kako stoji u zapisniku koji nam je dostavljen nakon osam dana, sud je ušao u objekat i obavio popis imovine bez utvrđivanje njene vrijednosti za 50 minuta. Napomena je bila da od predstavnika “Merkur ” sistema niko nije prisutan, jer, kako sud navodi u zapisniku, poziv nije uredno dostavljen. Istog dana, zainteresovana strana, preduzeće "Mercur Evropa" d.o.o, kao zakupac hotela i vlasnik pokretnih stvari, zahtijeva od suda da prekine postupak popisa", navode u ovoj kompaniji i dodaju da sud na to nije odgovorio.

Nijesu tako brzi kad im se obrati "Mercur Evropa"

Kako bi zaštitili svoja prava i imovinu “Mercur Evropa" je 15. avgusta podnio sudu predlog za obezbjeđenje dokaza u očekivanju da će Sud, odnosno sudija, postupiti kao i u prethodnom slučaju, čime bi im omogućio status ravnopravne strane u postupku.

"To se, naravno, nije dogodilo. Rješenje Osnovnog suda u Kotoru po tom zahtjevu nam nije dostavljeno, pa 'Mercur Evropa' 19. avgusta podnosi još jedan predlog za izdavanje privremene mjere, radi zabrane raspolaganja imovinom i inventarom u njenom vlasništvu, ali intervencija suda nema”, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: