Bar: Otvoren sedmi Edukativni kamp za borbu protiv dijabetesa

Barski Edukativni kamp inače ima podršku Nacionalne komisije za dijabetes-podršku svih endokrinologa iz države, kao i ljekara iz okruženja
485 pregleda 0 komentar(a)
Vanja Kalinić, Foto: Radomir Petrić
Vanja Kalinić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 07.09.2018. 18:36h

U Baru je večeras otvoren VII Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom koji do 12. septembra u hotelu “Sidro” organizuje Društvo za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug Bar”.

Učesnike kampa i predavače pozdravili su Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, dr Sreten Kavarić ispred Nacionalne komisije za dijabetes, prof.dr Snežana Vujošević sa podgoričkog Medicinskog fakulteta i osnivač kampa dr Valentina Kalinić, internista-endokrinolog.

Komplikacije od dijabetesa četvrti su uzročnik smrtnosti u svijetu, a procenat oboljelih od šećerne bolesti na svjetskom nivou–osam posto populacije-poprima osobine pandemije. Pretpostavlja se da u Crnoj Gori ima oko 50.000 oboljelih, a u Baru oko 5.000.

No, istaknuto je, uz dobru edukaciju i disciplinu u pridržavanju preporuka ljekara i zdravih stilova života, sa dijabetesom se može doživjeti duboka starost.

"Cilj kampa je da se podigne svijest oboljelih, da uzmu redovno lijek i da odrade fizičku aktivnost i samokontrolu, jer bez toga neće moći da bolest, odnosno to stanje, drže pod kontrolom. Na kampu smo ugostili tridesetak mladih ljudi, od kojih su dvadesetak iz Crne Gore, a ostali iz regiona. Radionice na kampu drže ljekari, psiholozi, profesori fizičke kulture, kroz diskusiju se na praktičan način rješavaju neke zablude. Svi medicinski profili imaju značajnu ulogu u liječenju dijabetesa, a prvi i osnovni ljekar je izabrani doktor, a nakon toga pacijent spram svoje dijagnoze i komplikacija koje nosi traži pored osnovnog ljekara i druge ljekare da bi mogao da savlada to stanje", rekla je dr Kalinić.

Barski Edukativni kamp inače ima podršku Nacionalne komisije za dijabetes-podršku svih endokrinologa iz države, kao i ljekara iz okruženja. Na kampu svake godine gostuju i predavači iz okruženja, koji prenose svoja iskustva.

Na zabavnom program nakon otvaranja nastupila je Goca Tržan.

Bonus video: