Vojvodić zvanično stupila na dužnost rektora

Funkcije prorektora Univerziteta obavljaće prof. dr Predrag Stanišić i prof. dr Srđan Stanković
200 pregleda 18 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Predrag Miranović
Radmila Vojvodić, Predrag Miranović
Ažurirano: 20.08.2014. 15:53h

Profesorica Radmila Vojvodić zvanično je stupila na dužnost rektora Univerziteta Crne Gore (UCG).

Predsjednik Upravnog odbora (UO) Univerziteta, Duško Bjelica rekao je da je na sjednici UO dosadašnji rektor Predrag Miranović predao funkciju Vojvodić.

Prema Statutu UCG, rektor se bira na period od tri godine, sa mogućnošću jednog reizbora.

Bjelica je objasnio da je su na predlog Vojvodić za nove prorektore izabrani profesori Predrag Stanišić i Srđan Stanković.

Bjelica je podsjetio da su Stanišić i Stanković bili članovi Senata UCG, kao i dekani Prirodno-matematičkog, odnosno Elektrotehničkog fakulteta, u dva mandata.

Vojvodić je razriješena funkcije dekana Fakulteta dramskih umjetnosti, kao i članstva u UO UCG.

Bjelica je kazao da vjeruje da će nakon stupanja na funkcije novog rektora i prorektra doći do zaokreta na UCG.

"Vjerujemo da predstoji zaokret na UCG, i oni imaju za to punu podršku UO", kazao je Bjelica.

Bjelica je rekao da je cilj UCG dalja integracija, najavivši da će od novog menadžmenta insistorati da sankcioniše svako ponašanje koje nije u skladu sa postojećim propisima.

On je rekao da če lista za upis studenata na Arhitektonski fakultet biti proširena za 14 mjesta.

Bjelica je kazao da je UO razmatrano finansijsko poslovanje UCG i odlučio da se lista za upis na Arhitektonski fakultet proširi tako da svi studenti koji su se našli ispod crte, a položili prijemni ispit, budu upisani u trećem upisnom roku.

Na taj način obezbijeđeno je 14 novih mjesta za samofinansirajuće studente.

Na pitanje novinara, kolika su dugovanja UCG, Bjelica je kazao da je na sjednici raspravljano finansijsko poslovanje te institucije od 1. jula do 18. avgusta.

"U tom periodu je UCG izmirio značajan broj finansijskih dugovanja prema zaposlenima koji su pokrenuli tužbe zbog neisplaćenih zarada iz 2009/10/11/12 godine, dakle prije nego što je ovaj Odbor preuzeo dužnost", kazao je Bjelica.

U avgustu je, kako je naveo, izmireno oko milion dugovanja zaposlenima, a donijeta je i odluka da se i ostalim zaposlenima do kraja godine isplate dugovanja.

"Do kraja godine će UO naći rješenje za ostale zaposlene na UCG koji su imali strpljenja i razumijevanja i nijesu pokrenuli tužbe", rekao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, od januara 2013, zarade zaposlenima su povećane za šest odsto, što je i bila obaveza po kolektivnom ugovoru.

On je saopštio da će treći rok za upis na fakultete UCG biti objavljen u petak, kao i konkurs za upis na specijalističke studije.

Bonus video: