ŽPCG sumnja na diverziju: Meta vozovi ka Nikšiću?

“Osim što i te kako košta popravka i sanacija uništenog, još veći gubitak i problem za nas je to što voz danima dok se sve ne napravi kako treba, ne može da saobraća”
6 komentar(a)
voz, požar, Foto: Zoran Đurić
voz, požar, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.08.2014. 07:22h

U Željezničkom prevozu sumnjaju da bi namjerno izazvan incident u Zagoriču prije nekoliko dana, kada je zapaljen voz, mogao biti pokušaj kompromitacije ove vrste prevoza ka Nikšiću. Oni za to, međutim, nemaju nikakve dokaze, niti potvrde iz policije koja još ne zna ko je namjerno izazvao strujni udar u nedjelju uveče.

“Kamenovanja vozova nije bilo ni prema Bijelom Polju ni prema Baru, te probleme imamo samo na nikšićkoj pruzi. Svakako, mi mislimo da to nije slučajno i sumnjamo, ali kad nemaš nikakav dokaz moraš da ćutiš”, kaže Vojislav Andrijašević, pomoćnik izvršnog direktora Željezničkog prevoza.

Kompanije je prije dva dana saopštila da nije jasan motiv vandalskog ponašanja „sem ako nije to da neko želi da se ukine putnički prevoz na pruzi ka Nikšiću“.

“Osim što i te kako košta popravka i sanacija uništenog, još veći gubitak i problem za nas je to što voz danima dok se sve ne napravi kako treba, ne može da saobraća”, objašnjava Andrijašević.

Na nikšićkoj pruzi su od ponovnog uspostavljanja putničkog saobraćaja cijene karata povoljne i koštaju jedan euro od Podgorice do Nikšića. To je tri puta jefitinije u odnosu na gradski prevoz, pa je sve više putnika na šinama.

Grupacije za prevoz putnika pri Privrednoj komori (PK) je prije nekoliko mjeseci poručila da promotivne cijene u željezničkom saobraćaju ugrožavaju poslovanje drumskih prevoznika na relaciji Podgorica - Nikšić.

“Željeznički prevoz na pomenutoj relaciju vozi po promotivnoj cijeni od jedan euro, što je kršenje Zakona o zaštiti konkurencije jer na istoj relaciji autobuski prevoznici imaju značajno veću cijenu. S obzirom na to da željeznica dobija subvencije od države, ovakva politika Željezničkog prevoza stavlja u neravnopravan položaj drumske prevoznike”, naveli su oni tada.

Od Komore su zatražili da podrži predlog da se preispita odluka Željezničkog prevoza u vezi sa tim da se na relaciju Nikšić - Podgorica vozi po cijeni od jedan euro, jer se time ugrožava poslovanje drumskih prevoznika. Da li je što bilo od te inicijative, juče nije bilo moguće provjeriti, jer nadležni u Komori nijesu odgovarali na pozive “Vijesti.

Glušica: Nema veze to sa konkurencijom

Boro Glušica, vlasnik prevoznog preduzeća “Glušica” koje je jedan od najaktivnijih prevoznika na relaciji Podgorica- Nikšić, kaže da napadi na vozove nemaju veze sa pričom o konkurenciji.

“To je najprimitivniji vandalizam i za to nema opravdanja. Ko god da to radi to nema nikakvog opravdanja za uništavanje vrijednosti kao što su novi vozovi koji nude odlične uslove za putovanje”, kaže Glušica čija kompanija ima desetak polazaka dnevno na relaciji Podgorica-Nikšić.

On kaže da ne vjeruje da iko ozbiljan, pa ni prevoznici, može imati ikakve veze sa napadima na vozove.

Bonus video: