„Navar“ izgradio pilotski čamac za Luku Kotor

Nova „pilotina“ (kako se u pomorskom žargonu zovu ovaka plovila) Luke Kotor duga je 10,25 metara, široka 3,15 metara, a gaz joj iznosi 1 metar
177 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2014. 14:10h

Brodogradilište „Navar Incorporated“ iz Tivta je preduzeću „Luka Kotor“ iz Kotora isporučilo novosagrađeni pilotski čamac vrijedan 119 hiljada eura.Novi brod izgrađen je po već dokazanom projektu „navar 1025“ po kome su do sada napravljena dva patrolna čamca za pomorsku policiju Crne Gore i inspekcijski brod za Lučku kapetaniju Kotor, te više jahti i radnih plovila.

Nova „pilotina“ (kako se u pomorskom žargonu zovu ovaka plovila) Luke Kotor duga je 10,25 metara, široka 3,15 metara, a gaz joj iznosi 1 metar. Deplasman ovog broda napavljenog od stakloplastike je 5 tona, a u njega su ugrađena dva dizel-motora „Yanmar“ snage po 240 konja.

Zahvaljujući nekim manjim izmjenama u dizajnu trupa, novi brod brži je od svih do sada sagrađenih i identično motorizovanih „navara 1025“ jer postiže brzinu od preko 27 čvorova, što je iznad sa naručiocem ugovorenih tehničkih performansi.

Nova pilotina je maksimalne nosivosti 12 odoba, a raspolaže sa mini kuhinjom i salonom u kormilarnici, te kabinom sa dva ležaja i toaletom sa tušem.Novi brod koristiće pilotska služba Luke Kotor koja će se njime već od prekosjutra koristiti prilikom ukrcaja i iskrcaja pilota na velike putničke brodove koji uplovljavaju ili isplovljavaju iz Boke Kotorske.

Inače, Luka Kotor je prije dvije godine od brodogradilišta „Navar“ već kupila još jedan sličan radni brod ali manjih dimenzija, tipa „navar 795“ koji se u luci drevnog grada koristi kao privezivački i transportni čamac.

Galerija

Bonus video: