Herceg Novi: Nema ko da popravi put već godinu dana

Očuvani dio kolovoza jedva je širine manjeg automobila, a ambisi su sa obje strane
107 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2014. 14:01h

Na lokalnom putu Orjensko sedlo - Crkvice, u masivu Orjena, u spetembru prošle godine urušen je dio trase u blizini Orjenskog sedla na 1600 metara nadmorske visine.

Put izgrađen 1909. godine, za vrijeme Austrougarske jedina je direktna veza vrbanjskog i crkvičkog dijela, odnosno hercegnovske i kotorske opštine, na čijoj teritoriji se oštećenje i nalazi. U “nadgornavanju” čija je obaveza sanacija puta, prošla je godina.

Iz hercegnovske lokalne uprave su prije mjesec dana obećali da će oštećenje sanirati, ali na obećanju je i ostalo. Prema procjenama za radove bi trebalo izdvojiti oko 6.000 eura. Organizatori Orjenske džipijade su u međuvremeni pokušali da saniraju oštećenje u čemu su djelimično i uspjeli, ali se dodatno odronio dio iz suprotnog pravca. Ovu komunikaciju tokom ljetnjih mjeseci često koriste i strani turisti, koji se redom čude kako je moguće da je na saobraćajnim kartama put ucrtan kao sasvim solidan, pa se često mogu vidjeti u napornim pokušajima da ovu dionicu pređu običnim automobilima.

Očuvani dio kolovoza jedva je širine manjeg automobila, a ambisi su sa obje strane. U Orjenskom masivu je oko 100 kilometara izgrađenih puteva iz doba Austrougarske koje su posljednjih decenija sve ugroženije zbog neodržavanja, ali i nekontrolisane gradnje.

Stručnjaci Austrougarske carevine su puteve gradili sa raskošnim ukrasnim kamenom, a često i sa, u kamenu klesanim natpisima koji obavještavaju o periodu gradnje tog dijela puta i vojnim jedinicama koje su tu bile angažovane.

Jedan od najboljih primjera austrijskog vojnog puta u Boki je onaj koji je povezivao utvrđenja izmeđuCrkvica i Gornjih Ledenica u risanskom zaleđu.Na određenim rastojanjima trasse nalaze izvori i cisterne za vodu.

Hercegnovska lokalna vlast je prije nekoliko godina osnovala Agenciju za upravljanje Orjenom, ali ona do sada nije uradila ništa na očuvanju Orjena i stvorila uslove za njihovu turističku valorizaciju.

Orjen: 170 godina predmet naučne pažnje

Orjen je sa 1.894 metara najviša planina na Jadranu. Taj planinski masiv pripada Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali su svi vrhovi u Crnoj Gori. Poznat je po ogromnoj količini padavina i dugotrajanom sniježnom pokrivaču.

Crkvice su, sa prosječno blizu 5000 mm godišnje, mjesto sa najvećom količinom padavina u Evropi.

Na Orjenu se mogu naćI brojne endemične biljne vrste, Orjenska hudika, Kuglasto devesilje, Pregranati koromači druge. Ponekad nazivan i "vjekovnim medjašem", Orjen je poznat i privlačan I zbog materijalnih ostataka iz prošlosti, prije svega austrougarskih fortifikacionih objekata, puteva i pješačkih staza.

Zbog svega ovoga planinski masiv Orjena je duže od 170 godina predmet naučne pažnje domaćih i stranih istraživača.

Galerija

Bonus video: