Radnicima "Deponije" nije lako: Smrad, isparenja i nesnosna žega

Vera, koja je odvajala ambalaže od jogurta, međutim, osvježivačem vazduha je prskala oko sebe: To radim kako bi se novinari prijatnije osjećali
156 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2014. 20:53h

Uprkos velikoj vrućini, svakojakom otpadu i smradu i isparenjima, radnici “Deponije” tvrde da su zadovoljni poslom i ne žale se na uslove rada.

U prostoriji gdje se sortira otpad u srijedu je bilo kao u kotlu vruće, iako je prostorija klimatizovana. Radnici, kroz čije ruke praktično prođe svo gradsko smeće, pojasnili su da je tako zbog isparenja i gasova koje smeće ispušta, istakavši da je tu ipak mnogo bolje nego u sanitarnim kadama, gdje se deponuje kabasti otpad.

Aleksandar radi u pogonu za sortiranje PET ambalaže (plastične flaše, kese, limenke, papir) i u poseban lijevak odvaja sa trake providne plastične flaše, koje se kasnije sortiraju u poseban kontejner i spremaju za dalju preradu.

Zadovoljan je poslom i tvrdi da su uslovi za rad odlični, ako se ima na umu da je riječ o smeću. Jedini problem predstavljaju mu neprijatni mirisi, na koje se, tvrdi, vremenom navikao: “U početku je bilo katastrofa, ali dosta sam se i navikao na ovaj smrad. Ovo danas je ništa, jer je fin dan i nema nešto posla, ali ponekad se teško može i ući”.

Koleginica Vera, koja je odvajala ambalaže od jogurta, međutim, osvježivačem vazduha je prskala oko sebe:

“To radim kako bi se novinari prijatnije osjećali”.

Većina smeća koje stigne u “Deponiju” prvo prođe kroz njihov pogon, a potom odabrani komunalni otpad ide u Reciklažni centar, dok se ostalo deponuje na sanitarnu kadu. Smrad se osjeća samo tamo gdje se neposredno radi sa smećem, u ostalim djelovima preduzeća diše se normalno.

Zamjenik tehničkog direktora Dejan Danilović kazao je da je tako zbog savremenih sistema tretiranja otpada i gasova:

“Otpad koji se deponuje na sanitarnoj kadi se, nakon sortiranja, kvasi vodom, kako bi se bolje nabio, a zatim pokriva šljunkom. Specijalnim sistemima se kaptira deponijski gas, koji sagorijeva u specijalnoj baklji. S obzirom na to da deponijski gas ima slična svojstva metanu, planiramo da u budućnosti pomoću njega proizvodimo električnu energiju”.

Vozač Budo Radusinović rekao je da dnevno odveze desetak kamiona otpada iz pogona za sortiranje u sanitarnu kadu, gdje je, po njegovom mišljenju, najteže raditi.

Taj posao radnici su radili i u srijedu, na 40-ak stepeni u hladu.

Tona limenki 500 eura

U “Deponiji” se bave i otkupom sekundarnih sirovina i otpadnih vozila, koja kupuju od javnih preduzeća na tenderima. Karton, papir, limenke, željezo i ostale sirovine, građani donose i prodaju. Najeftiniji su karton i stari papir, od 30 do 45 eura za tonu, a najskuplje limenke 500 eura po toni.

V.d. direktorica “Deponija” Stanislava Martinović kazala je da su u prvoj polovini godine izvezli oko 1.200 tona kartona i gotovo toliko papira za BiH.

Galerija

Bonus video: