Šta je svrha ove rampe: Ovuda ne mogu ni OSI niti majke sa dječijim kolicima

"Ukoliko je ovo uopšte spust za kolica, neprihvatljivo je da projektant ili izvođač radova vjeruje da je rampa ovakvog nagiba uopšte upotrebljiva"
128 pregleda 2 komentar(a)
rampa, Tološki apartmani, Foto: Čitalac reporter
rampa, Tološki apartmani, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 14.08.2014. 17:26h

"Projektant je mislio i na osobe invaliditetom. Direktno u rupu", naveo je u komentaru na Facebook profilu autor fotografije na kojoj je u podgoričkom naselju Tološki apartmani snimljena rampa, za koju on pretpostavlja da je predviđena za prilaz kolicima.

Rampa na fotografiji, ako se uopšte može tako nazvati je, prema mišljenju Marine Vujačić, izvršne direktorice Udruženja mladih sa hendikepom, "potpuno neupotrebljiva".

"Ukoliko je ovo uopšte spust za kolica, onda je zaista neprihvatljivo i potpuno neshvatljivo da projektant ili izvođač radova vjeruje da je rampa ovakvog nagiba uopšte upotrebljiva, a dodatno je prostor između nje i kraja trotoara širine koja jedino može biti dovoljna pješaku, ali ne i korisniku kolica", kazala je Vujačić "Vijestima".

Ona, međutim, dodaje da, kako je i sama više puta prošla pored te rampe, nije sigurna da je njena svrha zamišljena kako bi je koristile osobe s invaliditetom prilikom kretanja.

"Mislim da se radi o rampi koja služi u druge svrhe, na primjer za dječija kolica ili nošenje torbi... jer se nalazi tačno između parkinga i ulaza", kazala je ona, dodajući da je čak i ukoliko je navedeno uloga rampe sa fotografije, ona "teško upotrebljiva i rizična za korišćenje".

Sa lijeve strane postoji rampa čiji je nagib adekvatan. Međutim, kazuala je ona, rjetkost je da korisnik kolica do te rampe može nesmetano doći jer se na spuštenim ivičnjacima često nalaze parkirani automobili.

"Pored toga, ograda na toj rampi je prije nekih mjesec dana bila polomljena. Iako je veoma brzo vraćena u prvobitno stanje, to pokazuje da nije rađena od kvalitetnog materijala i da se češto više zadovoljava forma nego suština", rekla je Vujačić.

Što se tiče fotografije koja je objavljena na Facebooku, Vujačić upozoravam sve, posebno one čije je djelo na fotografiji, da je postojanje nezatvorene šahte mogo rizičnije i od takve rampe.

"Korisnici kolica znaće da se tuda ne mogu i ne smiju kretati, ali šahta može biti opasna po osobe sa oštećenim vidom, čak i kada koriste bijeli štap", navela je Vujačić.

Bonus video: