Rafali odjekivali dva dana, policija ni da svrati

Komšijsko slavlje zbog rođenja djeteta počelo je u petak. Tada su, ispričali su “Vijestima”, istrpjeli i nijesu o tome obavještavali policiju
84 pregleda 15 komentar(a)
Balijače, Foto: Arhiva "Vijesti"
Balijače, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.08.2014. 06:19h

Mještani zetskog naselja Balijače su se tokom proteklog vikenda zbog šenlučenja jednog od komšija osjećali kao da su na ratištu.

Komšijsko slavlje zbog rođenja djeteta počelo je u petak. Tada su, ispričali su “Vijestima”, istrpjeli i nijesu o tome obavještavali policiju.

“Iako se pucalo kao na ratištu, odlučili smo da ništa ne preduzimamo jer se slavilo rođenje bebe. Ipak, bili smo uznemireni jer se pucalo do ranog jutra. Naredno veče, puškaranje je krenulo oko 20 časova”, ispričao je “Vijestima” jedan od mještana.

On je rekao da u tom dijelu naselja ima dosta djece i da su brinuli zbog toga.

“Temperature su visoke i nemoguće je opstati u potpuno zatvorenim prostorijama, a prozori su zbog pucnjave morali biti zatvoreni”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Kada im je strpljenje oko 22.30 sati popustilo, pozvali su policiju.

“Objasnili smo da već satima slušamo rafale, da je ista situacija bila i prethodne večeri i da se plašimo za bezbjednost svoje djece. Iz dežurne službe policije nam je rečeno da je ekipa na terenu jer se dogodilo razbojništvo na Tuškom putu i da će doći do nas kad tamo završe uviđaj. Nijesu došli, a rafali su se čuli do blizu dva sata iza ponoći”, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

On napominje da bez obzira na to da li se radi o “startnom” pištolju, koji nema barut, ili o smrtonosnom vatrenom oružju policija mora i treba da reaguje.

“Ko bi bio odgovoran da se nekome nešto dogodilo, jer policija nije došla iako smo šenlučenje prijavili”, kazao je isti sagovornik.

“Vijesti” od Uprave policije nijesu dobile odgovor na pitanja da li su službenici reagovali na prijavu o pucnjavi u naselju Balijače. Nije bilo odgovora ni da li su i kod koliko ljudi pronašli vatreno oružje i da li su oni za oružje imali dozvolu.

Iz policije nije odgovoreno ni da li će protiv nekog od njih biti preduzete zakonske mjere, kao ni koliko ekipa vikendom dežura u Podgorici.

Ovo nije jedina prijava poslednjih mjeseci zbog šenlučenja.

U naselju Murtovina nedavno je izbjegnuta tragedija kada je dvoje djece ostalo nepovrijeđeno od zalutalog metka. Tada je na jednom automobilu policija konstatovala materijalno oštećenje, a mještani Murtovine tvrde da je to redovna pojava u tom naselju.

Predviđena i zatvorska kazna

Zakonom o javnom redu i miru propisane su sankcije za upotrebu vatrenog oružja. Članom 13. tog Zakona predviđeno je da će se onaj ko na javnom mjestu, bez dozvole, upotrijebi vatreno oružje i time naruši mir ili bezbjednost građana, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 150 do 1.500 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.

Iz MUP-a najavljuju smanjenje sankcije na najviše 800 eura ili na 30 dana zatvora.

Bonus video: