SNP: Poljoprivrednici rade i bez poziva ministra

„Neshvatljivo je i to da je neriješiv problem za Vladu povećanje staračke naknade za deset eura“, rekao je Šarančić
0 komentar(a)
njiva, kupus, poljoprivreda, Foto: Vesko Belojević
njiva, kupus, poljoprivreda, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.08.2014. 11:50h

Poljoprivredni proizvođači ne mogu se samo pozivati da više rade, jer oni teške poslove obavljaju i bez poziva resornog ministra i njegovih saradnika, ocijenili su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Poslanik SNP-a u Skupštini Danko Šarančić kazao je da se tako ne vodi ozbiljna agrarna politika u državi u kojoj je poljoprivreda proglašena za stratešku privrednu granu.

„Spoljnotrgovinske bilanse ne treba ni pominjati jer se vrijednost uvoza hrane u Crnu Goru približava iznosu od pola milijarde eura, dok je izvoz deset puta manji“, navodi se u saopštenju.

Šarančić je dodao da pregovaračka pozicija Crne Gore u odnosu na Evropsku uniju (EU), kada su u pitanju pregovaračka poglavlja 11, 12 i 13, nije laka i jednostavna.

„Još više zabrinjava realno stanje na terenu, naročito u dijelu odnosa države prema toj strateškoj privrednoj grani“, kazao je Šarančić.

Crna Gora je, kako je saopštio, mali sistem sa karakterističnom poljoprivrednom proizvodnjom kao sektorom koji je godinama i decenijama bio zapostavljen i marginalizovan.

„To međutim ne znači da se pametnom, odgovornom i prije svega, stručnom agrarnom politikom, ne možemo svrstati u red razvijenih zemalja“, tvrdi Šarančić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora takvu politiku nema, a ima brojne prirodne pretpostavke kojima može biti konkurentnija na tržištu EU.

„Umjesto isprazne retorike i organizovanja radnih doručaka sa predstavnicima medija, kako bi se veoma loše stanje u ovoj oblasti bar medijski „ispeglalo“, resorno ministarstvo bi moralo mnogo više da se pozabavi rješavanjem velikih i brojnih izazova koji stoje pred našim agro sektorom“, smatra Šarančić.

Neophodno je, kako je ocijenio, povećati proizvodnju, organizovati otkup proizvoda, primjeniti standarde i najnovija naučna i stručna znanja, povećati konkurentnost, uspostaviti održivi ruralni razvoj.

Za SNP je, prema njegovim riječima, naročito važan socijalni segment agrarne politike koji se odnosi na domaćinstva, naročito ona staračka i ona sa malim obimom proizvodnje, koja sve teže opstaju jer nemaju pomoć države.

„Vladina politika se rukovodi principom da oni koji imaju, imaju još više, pomažu se veliki sistemi i uvoznički lobi, a oni koji hoće da prežive gajeći dvije ili tri krave treba da nestanu jer nijesu tržišno orijentisani i ne ispunjavaju standarde“, kazao je Šarančić.

On je dodao da se podižu kriterijumi za podsticaje i smanjuju iznosi podsticaja.

„Neshvatljivo je i to da je neriješiv problem za Vladu povećanje staračke naknade za deset eura. Takva politika nije socijalno odgovorna, a neće biti ni da baš sve ovo od nas traži Evropa“, rekao je Šarančić.

Izvještaj Evropske komisije (EK), kako je naveo, ukazuje na brojne nedostatke i zamjerke na račun konkretnih mjera i pomaka koji nijesu ni izbliza dovoljni za otvaranje poglavlja i početak pregovora.

„Ovo je polje gdje se ne pregovara mnogo, uslovi se ispunjavaju ili ne, kriterijume postavljaju drugi, ocjene daju drugi. Ovdje se moraju pokazati kapaciteti resornog ministarstva“, zaključio je Šarančić.

Bonus video: