Prijavljeno 165 pravnih lica zbog krivičnih djela

Oni su prijavljeni zbog utaje poreza i doprinosa, zloupotrebe položaja u poslovanju i građenje objekta bez građevinske dozvole
61 pregleda 0 komentar(a)
Utaja poreza, Foto: Shutterstock
Utaja poreza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.08.2014. 10:00h

U Crnoj Gori je prošle godine prijavljeno 165 pravnih lica zbog krivičnih djela, najčešće prevare, utaje poreza i doprinosa, zloupotrebe položaja u poslovanju i građenje objekta bez građevinske dozvole, saopšteno je iz tužilaštva.

Pored neriješenih prijava iz ranijih godina protiv 69 lica, državni tužioci su imali u radu ukupno 234 prijava protiv pravnih lica.

“Podnosioci krivičnih prijava bili su policija, građani, pravna lica, državni organi, dok je u devet slučaja postupak pokrenut na inicijativu tužilaca”, kaže se u izvještaju o prošlogodišnjem radu tužilaštva.

Navodi se da se protiv 58 pravnih lica krivične prijave odbačene, protiv šest donijeta je naredba za sprovođenje istrage.

“Nakon istrage protiv četiri pravna lica podignuta je optužnica, protiv 31 podnijet je optužni predlog, protiv devet neposredna optužnica, računajući i završene istrage iz ranijeg perioda”, navode iz tužilaštva.

Sudovi su prema 16 odgovornih lica donijeli osuđujuće presude, od čega – četiri zatvorske kazne, 11 uslovnih osuda i protiv jednog odgovornog lica novčanu kaznu, protiv dva odgovorna lica oslobađajuće presude, a protiv trojice odbijajuće presude.

Državni tužioci su, kako se navodi, uložili žalbe protiv deset pravnih i odgovornih lica, od čega su tri žalbe uvažene, a sedam odbijene.

„U 2013.godini nastavilo se sa širom primjenom Zakona o odgovornosti pravnih lica za krivična djela, a pravna lica su najčešće prijavljivana zbog izvršenja krivičnog djela – prevara, utaja poreza i doprinosa, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, građenje objekta bez građevinske dozvole“, navodi se u Izvještaju o radu tužilaštva.

Bonus video: