CGO podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Miloša Šoškića

Šoškić je vodio istragu povodom anonimne krivične prijave, koju je prije skoro dvije godine protiv te nevladine organizacije podnijela anonimna osoba
105 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2014. 08:53h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je krivičnu prijavu protiv višeg državnog tužioca Miloša Šoškića i sudske vještakinje finansijsko-ekonomske struke Aleksandre Anđelić zbog zloupotrebe službenog položaja.

Šoškić je vodio istragu povodom anonimne krivične prijave, koju je prije skoro dvije godine protiv te nevladine organizacije podnijela anonimna osoba, zbog navodne utaje poreza.

Tužilaštvo je na kraju, kao i Poreska uprava, konstatovalo da je poslovanje CGO ispravno, a direktorica CGO Daliborka Uljarević u krivičnoj prijavi ističe da postoji osnovana sumnja da su Šoškić i Anđelićeva informacije iz spisa predmeta "dijelili sa trećim licima".

Riječ je o osobama bliskim vrhu vlasti i provladinim medijima, koji su Uljarević prikazivali kao kriminalca.

Tužilaštvu je podnijeta i prijava protiv sudske vještakinje Aleksandre Anđelić

"Osnovano sumnjamo da tužilac Šoškić, u sprezi sa inicijatorima, podnosiocima i korisnicima NN prijave, za čije se procesuiranje neubičajeno lično založio pred svjedocima, zloupotrebljavajući službeni položaj, otvara slučaj ne ostavljajući pisani trag u odnosu prema subjektu prijave i angažujući vještakinju Anđelić kao osobu od ličnog povjeranja", stoji u prijavi. Ističe se da je Šoškić nakon napuštanja slučaja, u potpunosti kontrolisao dešavanja kroz mogućnost uticaja na vještakinju Anđelić "koja sačinjava neutemeljen i negativan nalaz, koji veže postupajućeg tužioce".

"Osnovano sumnjamo da Šoškić onim što je uradio završava naum za koji osnovano sumnjamo da je dogovorio sa inicijatorima, podnosiocima i korisnicima NN prijave, otvarajući prostor za pokušaj medijske diskreditacije, javnog suđenja odgovornom licu CGO-a i nanošenja ukupne štete CGO-u", navodi se u prijavi.

Posebnu sumnju stvara činjenica da je Šoškić izbjegavao pisane tragove. Tužilac Šoškić nije odgovarao na pozive iz redakcije "Vijesti".

Bonus video: