Defile i fešta na Trgu od oružja

U karnevalskoj povorci bilo je 30-ak karnevalskih grupa, od čega 21 velika karnevalska grupa, a ostatak su bile manje grupe
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2014. 06:49h

Trinaesti Internacionalni ljetnji kotorski karneval završen je sinoć velikom karnevalskom povorkom uz učešće brojnih domaćih i gostujućih karnevalskih grupa.

Uz gradske muzike, mažoretke, kapa i kraljicu karnevala Luku Knezovića i Ivu Mirošević, karnevalsku i zastavu FECC-a i karnevalske grupe, povorka je krenula sa donjeg priobalnog puta iz Dobrote, glavnom saobraćajnicom do kružnog toka kod supermarketa “Roda”.

U karnevalskoj povorci bilo je 30-ak karnevalskih grupa, od čega 21 velika karnevalska grupa, a ostatak su bile manje grupe.

Na glavnoj bini na rivi voditelji su predstavljali karnevalske grupe uz njihove koreografije i duhovite poruke koje šalju.

Pored brojnih kotorskih karnevalskih grupa, u karnevalskoj povorci bilo je osam karnevalskih grupa iz Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije, a najviše pažnje privukla je grupa iz Italije.

Nakon defilea koji je trajao sat i po vremena, maškarana povorka sa brojnim gostima preselila se u Stari grad gdje se fešta nastavila na Trgu od oružja uz nastup grupe Amadeus iz Dubrovnika.

XIII Internacionalni ljetnji karneval 2014. počeo je 31. jula podizanjem karnevalske zastave, te tradicionalnom Muljanskom feštom od ribe, vina i piva i koncertom poznate hrvatske violončelistkinje Ane Rucner.

U okviru karnevalskih fešti u petak veče na gradskom bazenu održane su karnevalske igre bez granica na vodi. Kroz šest takmičarskih igara na vodi nadmetali su domaći karnevalisti karnevalskih grupa Karampana, Za dešpet i Feral, kao i karnevalisti iz Italije, BiH i Makedonije. Pobjednik ovih igara je kotorska karnevalska grupa Karampana, drugo mjesto Feral a treće za dešpet.

Nakon toga na glavnom gradskom trgu je održan koncert klape Kumpanji sa Korčule.

Organizator kotorskih karnevalskih svečanosti je Udruženje “Fešta”, a pokrovitelji su Ministarstvo turizma, Opština Kotor, Nacionalna i Turistička organizacja Kotor.

Galerija

Bonus video: