Uljarević: Politička korupcija dobila zabrinjavajuće razmjere

Panel su otvorili Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa (IA)
0 komentar(a)
Korupcija na lokalnom nivou – nulta tolerancija, Foto: Luka Zeković
Korupcija na lokalnom nivou – nulta tolerancija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.07.2014. 16:00h

Politička korupcija postaje legitiman način političkog djelovanja, a njeni najćešći oblici su kupovina odbornika, manipulacije sa građevinskim zemljištem i privatno -javna partnerstva.

Najbolji način borbe protiv političke korupcije, kako je ocijenjeno na okruglom stolu “Uticaj političke korupcije na proces donošenja odluka na lokalnom nivou”, koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa NVO Institut Alternativa (IA), Bonum i Nada, je transparentnost rada u svim oblastima.

Izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević, kazala je da je politička korupcija na lokalnom nivou dobila zabrinjavajuće razmjere i da predstavlja uporište i podsterk sistemskom širenju korupcije na svim nivoim vlasti.

“Mi u Crnoj Gori nismo imali smjenjivost vlasti. Zato u tome treba tražiti razloeg zašto pravosuđe nema nijednu pravosnažnu presudu za korupciju na visokom nivou. U ovom treutku imamo situaciju u Herceg Novom, gdje postoje osnovane sumnje da se radi o političkoj korupciji, odnsoni izmjeni izborne volje građana. Do sada je tužilaštvo i sudstvo propustilo dosta šansi da se uhvate u koštac sa sličnim situacijama, od Podgorice, Andrijevice do afere “Sbimak”. Nepostupanje je i ohrabrenje da se to desi u Herceg Novom, a ne treba isključiti mogućnost da se oi u Podgorici opet desi neki sličan transfer mandata”, kazala je Uljarević.

Muk: Predsjenici opštine najizloženiji korupciji

Predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk kazao je da je zbog širokih ovlaštenja najizloženiji korupciji predsjednik opštine, a da iako su podnijete krivične prijave protiv pojedinih sadašnjih i bivših gradonačelnika, “proaktivnih i samostalnih istraga odgovornih u lokalnim samouprava gotovo i da nema”.

Vujošević: Politička korupcija je prisutna tek kada nadležni organi utvrde da ona zaista postoji

Predsjednik odborničkog kluba DPS-a u Podgorici Momčilo Vujošević ocijenio je da bi “trebalo što više pažnje posvetiti edukativnom segmentu problema, u odnosu na politički kako bi se razobličile određene nejasnoće i predrasude i na osnovu relevantnih podataka građani stekli pravu sliku”.

“Politička korupcija je prisutna tek kada nadležni organi utvrde da ona zaista postoji. Sumnja nije dovoljan razlog već treba da postoje utemeljene tvrdnje i čvrsti dokazi. Ne treba zatrpavati insistucije sistema bespotrebnim prijavama i time blokirati njihov rad”, kazao je Vujošević.

Bečić: Primjeri korupcije u slučaju Carine, Bazar, podjela stanova u Podgorici

Nosilac liste SNP-a na izborima u Podgorici Aleksa Bečić kazao je da korupcija na visokom nivou projektuje korupciju na nižim nivoima.

“Prije svega u konstatntnom prekrajanju izborne volje građana čime se obesmišljava sami čin izbora. Počelo je u gradovima na sjeveru, a azatim u Podgorici. U Herceg Novom to nije počelo od juče, već od aprila 2012, a prve elemente afere “Snimak” imali ste upravo u Herceg Novom. Slažem se da treba da pratimo evropsku praksu i da mandat treba da pripadne kandidatima za odbornike, ali pretenciozno je bilo tada to normirati, imajući u vidu ranjivost našeg sistema, koji ne da nije poboljšan time, nego su stvorene osnove da se korupcija produbljava”, kazao je Bečić.

On je kao primjere korupcije u Podgorici naveo slučaj prodaje zemljišta kompaniji Carine i izgradnju Bazara, kao i podjelu stanova u Podgorici, jer se od 2004. ne zna ko su zaslužni građani koji su ih dobili.

Čurović: U Budvi tri odbornika Pozitivne prešli u DPS, dobili stanove i platu od hiljadu eura

Poslanik Demokratskog fronta Slaviša Čurović naveo je brojne primjere kod kojih je po njegovim riječima došlo do korupcije.

“Ovdje se dodjeljuju koncesije za hidroelektrane sinovima, za sječu šuma tekama, ujnama i strinama. I mi pričamo da ćemo to promijeniti kroz zakonsku regulativu. Sistem koji ne poznaje osnovne vrijednosti mora da se sruši, jer se neće sam urušiti. Imali smo Miomira Mugošu koji je raspolagao gradom kao privatnom svojinom. Kud ćete veću korupciju kada date jednom čovjeku grad i to glavni u kažete mu da radi šta hoće. Imate slučaj CNP-a, koji sedam godina nikom nije prijavljivao novac od prodatih karata. U Budvi tri odbornika Pozitivne pređu u DPS, dobiju po stan i namještenje sa platom od po hiljadu eura. Gdje ćete očigledniji primjer korupcije, kao što je afera “Snimak”. Zato padaju u vodu priče o edukaciji i egzatnim podacima, akcionim planovima i strategijama, kazao je odbornik DF-a Slaviša Čurović.

Bonus video: