Tivat: Nakon tri prekšaja, taksisti gube dozvolu za rad

Sadašnje propise malo ko od vozača poštuje posebno u sezoni, pa su izmjene nastupile poslije pritisaka građana
423 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2014. 19:34h

U gradu od samo nešto preko 14 hiljada stanovnika, izdato je preko 150 pojedinačnih licenci za taksi prevoz što znači da na tivatskim ulicama ima najmanje toliko aktivnih legalnih taksista, dok se broj „nelegalnih“ za sada pouzdano ni ne naslućuje.

Veliki problem je što taksisti ne poštuju opštinsku Odluke o auto-taksi prevozu kada su u pitanju taksi stajališta.

Osim na nekoliko obilježenih taksi stajališta u gradu na kojima se po toj Odluci, mogu parkirati samo taksiji koji ne rade po sistemu radio-poziva, već čekaju na dolazak mušterije, taksista ima bukvalno svuda.

„Svaki građanin Tivta kojem je u proteklih godinu dana Komunalna policija paukom odnijela auto zbog nepravilnog parkiranja, mogao bi da tuži Opštinu jer ona nije obezbijedila da se sa javnih parking mjesta duž ulica, uklone na njima nelegalno parkirani taksiji. Građani zbog toga nemaju gdje parkiraju svoja kola, pa je neminovno da čine prekršaje na koje ih je natjerala lokalna vlast, ne sprovodeći sopstvenu Odluku o auto-taksi prevozu, kaže odbornik DSS Dejan Risančić.

Veliki problem je što taksisti ne poštuju opštinsku Odluke o auto-taksi prevozu kada su u pitanju taksi stajališta

U Tivtu rade tri velika taksi udruženja po sistemu radio-poziva, a po važećim opštinskim propisima, njihovih pedesetak vozila ne bi se bukvalno ni smjeli naći parkirani bilo gdje u gradu. „MB taksi“, „Đir taksi“ i „Red taksi“ su prilikom osnivanja i dobijanja licence za rad u Tivtu, Opštini bili dužni da prijave i svoje parkiralište-polaznu stanicu sa koje njihova vozila po pozivu klijenta, kreću na vožnju i na koje se moraju vratiti nakon završetka vožnje i gdje čekaju sljedeći poziv mušterije. To skoro niko od vozača automobila ne poštuje.

Lokalna uprava je nedavno izašla sa predlogom izmjena i dopuna Odluke o obavljanju taksi djelatnosti kojom bi se u tu oblast uvelo više reda. Predloženo je da se drastično pooštre kazne za prekršaje koje bi uključivale i oduzimenje licence nakon tri učinjena teža prekršaja, a opština je pokušala i da na neki način obuzda poplavu zahtjeva za izdavanje licenci za obavljanje taksi prevoza u Tivtu time što je predložila da „uposlenici u taksi prevozu moraju imati prebivalište na teritoriji opštine Tivat najmanje dvije godine”.

To je izazvalo različite reakcije u javnosti, pa je tako NVO “Tivatska antikorupcijska akcija” (TAA) ocijenila da se time krši ustav i jednako pravo svih građana na rad.

“Pa, u Tivtu decenijama imamo situaciju da su na najodgovornijim funkcijama ljudi koji su doselili u Tivat - nije li cinično vozače taksija diskriminisati na ovaj način?”, saopštila je TAA uz napomenu da se interesi mještana i građana Tivta “ne brane jeftinim populizmom i protivustavnim banalnostima.”

Oštrija pravila

Budvanska kompanija “Žar ex torus”, koja gazduje sa 19 taksi vozila tražiće zaštitu svoje firme, jer je u proteklih mjesec “platila 1.500 eura kazni na ime oduzetnih tablica, i pored činjenice da je uredno izmirila sve obaveze”.

U Budvi je ovog ljeta na snazi nova odluka o taksi prevozu koja predviđa da svi taksisti moraju imati karakteristične registarske oznake, (BD TX) . Upravo tu je nastao i problem, jer mnoga taksi udruženja, poput Halo taksija, kojim gazduje ova firma, još čekaju na isporuku registracija. I dok oni čekaju da dobiju tablice, tvrdi direktor firme Darko Sinđić, Komunalna policija je od 1. jula od njihovih legalnih vozila u deset navrata oduzimala taksi tablice sa ukupnom kaznom od 1.500 eura. Komunalna policija i Opština dali su rok, 24. jul, do kada svi taksisti moraju imati posebne taksi oznake, jer će u suprotnom biti uklanjani sa ulica.

“Sve obaveze smo odavno ispunili, ali da li namjerno ili ne, mi te table još nismo dobili, uz obrazloženje da nema urađenih”, kazao je Sinđić.

Licence ubuduće samo za bijela vozila bez reklama i mlađa od pet godina

Tivat je izmjenama i dopunama odluke o auto-taksi djelatnosti predvidio i da se ubuduće licence mogu izdavati samo za automobile starosti do 5 godina, kao i da svi taksiji moraju biti bijele boje.

Na automobilima iz estetskih razloga, neće biti dozvoljeno lijepljenje raznih reklama što je sada slučaj. Odbornik DPS Petar Vujović zatražio je, međutim, da se umjesto bijele, za taksi automobile kao obavezna odredi nebesko-plava boja sa zastave Opštine, ističući da bi to bio dobar potez u sklopu akcija na vizuelnom brendiranju Tivta na čemu se sada radi.

Sa njim se složila i TAA ističući da bi farbanje taksija u nebesko-plavu boju bilo dobro jer “ni u jednom drugom gradu u Crnoj Gori taksi vozila nisu obojena u ovu boju. Osim toga, navedeno je, i posjetioci iz drugih gradova Crne Gore primijetiće ih kao specifičnost Tivta.”

Galerija

Bonus video: