Jahta Stiva Džobsa uplovila u Boku

"Venus" je izgrađen 2012. godine u poznatom holandskom brodogradilištu Feadship
3 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2014. 16:14h

Jedan od najčuvenijih i najprepoznatljivijih super-jahti na svijetu, ultraluksuzni ali kontroverzno dizajnirani "Venus" pod zastavom Kajmanskih ostrva, danas poslijepodne uplovio je u Boku.

Nakon zadržavanja na graničnom prelazu u Zelenici, jahta se usidrila u Kotoru.

"Venus" je izgrađen 2012. godine u poznatom holandskom brodogradilištu Feadship, po dizajnu čuvenog Filipa Starka, a koji je jahtu projektovao po željama i uputima njenog naručioca – američkog industrijskog i informatičkog genija i jednog od osnivača kompanije "Apple", pokojnog Stiva Džobsa.

Rađena po striktnim Džobsovim uputima, "Venus" je trebalo da reprezentuje "inovativan i prozračan život" kojim je živio Džobs, te da na more prenese dio duha Iphone-a, Ipod-a i drugih poznatih proizvoda "Apple-a".

Džobs je naime, mnogo puta mijenjao specifikacije i dizajn jahte zbog čega se izgradnja preko 100 miliona eura vrijednog "Venusa" otegla, pa je jahta završena tek nakon što je osnivač i predsjednik kompanije "Apple" u međuvremenu preminuo od raka.

"Venus", alumunijumsku jahtu dugu 78 metara, karakteriše neuobičajen dizajn sa obiljem ravnih površina i oštrih linija, te velike staklene površine i opremljenost broda najmodernijim informatičkim uređajima "Applea".

Proteklih dana jahtom je uz istočnu obalu Jadrana krstarila Džobsova udovica, Lorin Paulel-Džobs sa prijateljima, a oni su danas poslijepodne sa "Venusom" u Boku stigli iz Dubrovnika.

Galerija

Bonus video: