Autor knjige o crnogorskim porodičnim vinima nagrađen u Parizu

OIV ili Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino, sa sjedištem u Parizu, postoji od 1924. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2014. 17:01h

Komisija za nagrade Međunarodne organizacije za vinokvu lozu i vino u Parizu (OIV), dodijelila je, u kategoriji "Vina i teritorije", nagradu dr Svetozaru Saviću za najbolju knjigu, „Stotinu jedanaest vina iz crnogorskih porodičnih vinarija", čiji je izdavač Matica crnogorska.

Komisija za nagrade OIV, čiji je predsjednik František Lipka, amabador Slovačke u Crnoj Gori, koja se sastala 24. juna, između 30 pristiglih knjiga iz 12 zemalja, dodijelila je ukupno 13 nagrada i tri specijalne zahvalnice u devet kategorija. Komisiju čine eminentni stručnjaci iz Francuske, Argentine, Australije, Italije, Njemačke, Švajcarslce, Španije, a Lipka je predvodi od 1995.

U recenziji knjige, Lipka je zapisao da je veoma dobro strukturirana.

“U prvom djelu nalazimo informacije o svjetskom vinarstvu od starog do modernog doba, uključujuči informacije o proizvodnji i potrošnji vina u svijetu. Ali takođe i poglavja posvećena značaju terroir, uticaju vina na zdravlje, umijeću degustacije i harmoniji jela i vina”, naveo je Lipka.

Ceremonija dodjeljivanja nagrada biće upriličena u prostorijama OIV-a, 21. oktobra u Parizu

Ceremonija dodjeljivanja nagrada biće upriličena u prostorijama OIV-a, 21. oktobra u Parizu. Predsjednik komisije za nagrade OIV predsjedavaće ceremonijom, kojoj prisustvuje predsjednik, generalni direktor i sekretar komisije za dodjelu nagrada OIV-a. Predstavnici različitih država prisustvuju ovoj ceremoniji, uključujući ministre, ambasadore, profesore, OIV stručnjake, novinare, predstavnike izdavačkih kuća i dr. U toku ceremonije predsjednik komisije prisutnima pojedinačno predstavlja svaku nagrađenu knjigu i autora. Nakon ceremonije Matica crnogorska, kao izdavačka kuća, stiče mogućnost prodaje nagrađene knjige sa OIV logom.

OIV ili Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino, sa sjedištem u Parizu, postoji od 1924. To je međuvladina organizacija naučne i tehničke prirode koja se bavi vinovom lozom, vinom, pićima na bazi vina, stonim i suvim grožđem i drugim produktima vinove loze.

Od 1930, OIV nagrađuje najbolje knjige publikovane u prethodne dvije godine, koje svojom originalnošću daju relevantan doprinos sa međunarodnim značajem, unapređenju vinogradarstva i vinarstva.

Bonus video: