Udahnite Kolašin: Strani turisti oduševljeni ponudom na sjeveru

Na desetine poljoprivrednika i zanatlija sa sjevera Crne Gore izložili su svoje proizvode, a članovi KUD „Mijat Mašković“ su bogatim programom držali pažnju publike
69 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2014. 09:06h

Manifestacija „Udahnite Kolašin“, koja će trajati do kraja avgusta, počela je juče „Pazarnim danom“ uz bogat kulturno-umjetnički program, sportska i gastronomska takmičenja.

Glavni pokrovitelj priredbe je NVO „Prijatelji Kolašina“, koja se sastoji od ljudi porijeklom iz tog grada ili onih kojima je to omiljena destinacija za odmor.

Učešće u organizaciji manifestacije uzelo je i nekoliko lokalnih ustanova, nevladinih organizacija, kulturnih poslenika i pojedinaca. Oni su tokom minulih nekoliko mjeseci prikupili oko 30.000 eura, što je bilo dovoljno za osmišljavanje sadržaja koji će zadovoljiti različite ukuse.

„Mi smo odlučili da podržimo one manifestacije, koje su već prepoznate kao tradicionalne, a osmislili smo i nešto novo. Nadamo se da ćemo narednih godina proširiti program i pojačati dinamiku”, rekla je Dragica Anđelić iz Društva prijatelja Kolašina.

Centralni događaj juče je bio takmičenje u pripremi nekoliko vrsta kačamaka, u kojem je učestvovalo pet ekipa. Po ocjeni žirija, najbolji kačamak su skuvale Nada Vukićević i Verica Jovović. Drugo mjesto pripalo je Gordani Dulović i Ljiljani Tatić, treće je bila Branka Šćepanović, a četvrta Ljiljana Dragović.

„Za pripremanje kačamaka sa krompirom potrebno je više od sat. Od presudnog značaja za kvalitet je da svaka namirnica bude izuzetno kvalitetna, brižljivo odabrana i svježa. Potrebno je krompir dobro sjediniti s brašnom, kako se to kaže u kolašinskom kraju - utući”, objasnile su pobjednice.

Kačamak se dopao i Francuzima: Sa priredbe

Pred nekoliko stotina turista i Kolašinaca na desetine poljoprivrednika i zanatlija sa sjevera Crne Gore izložili su svoje proizvode, a članovi KUD „Mijat Mašković“ ponovo su bogatim programom držali pažnju publike i izmamili burne aplauze. Na štandovima najviše pažnje su privlačili ćilimi, ljekovito bilje, suveniri od drveta. Posjetioci „Pazarnog dana“ juče su mogli da vide i preko pola vijeka stare ćilime Radosave Miloica iz Rožaja.

Ona je prvi put svoju djevojačku „prćiju“ izložila.

"Ovo su tkale moja majka i moja svekrva. Najveći dio ovoga što vidite sam iz roditeljskog doma donijela u muževljevu kuću kao prćiju. Sve su ovo unikati i do sadaih je rijetko ko vidio. Za mene je svaki komad umjetničko djelo”, rekla je ona.

Strani turisti, koji su prvi put vidjeli dio kolašinske tradicije, bili su naročito oduševljeni. Iako su već drugi put u tom gradu Francuzi An i Gil Šabrijel tvrde da nijesu mogli pretpostaviti šta sve sjever Crne Gore može da ponudi.

Stari ćilimi u punom sjaju: Štandovi zanatlija sa sjevera

Tokom dana organizovana su i sportska takmičenja, a sinoć su „Pazarni dan“ zatvorili Bjelopoljski tamburaši.Prije njihovog nastupa u Centru za kulturu, predstavom „Farmagonija“ Kolašinskog amaterskog pozorišta (KLAP) počeo je „Korifej” Regionalni festival alternativnogpozorišta, a u okviru kojeg će u narednih mjesec dana biti prikazano šest predstava koje pripadaju alternativnom teatru i tri pozorišna komada za djecu.

Počinje i Tango kamp

U okviru manifestacije Udahnite Kolašin biće održana i četvrti internacionalni Tango kamp, koji počinje 26. jula i trajaće do 14. avgusta.

Okupljanje tangerosa u Kolašinu i ove godine, očekuju organizatori, postaće događaj po kojem Kolašin postaje prepoznatljiv u region. Uz već ustaljene programe, za ovo ljeto najavljena su I brojna iznenađenja, a na četvrtom Tango kampu učestvovaće I nekoliko stotina amaterskih plesača iz oko 20 evropskih zemalja.

"Biće redovno održavani časovi za potpune početnike, kao i drugi zanimljivi programi za koje nije potrebno prethodno plesno iskustvo - Tango aerobika, rad na tijelu i disanju, video projekcije, kao i Bale tango” za djecu… Učesnici kampa moći će da prate antistres programi, milonge na otvorenom, joga, oraganizovaćemo izlete… Gostovaće internacionalni instruktori i di-džejevi i beogradski orkestar “Tanguango”, najavili su organizatori.

Galerija

Bonus video: