Izbjegavati jednostrane akte u rješavanju pitanja Prevlake

Odbor je opzvao Komisiju i Vladu da rade na stvaranju uslova kojim će se podsticati projekti intenziviranja ekonomskog razvoja bez prejudiciranja konačnog razgraničenja između država
2 komentar(a)
Prevlaka, Foto: Slavica Kosić
Prevlaka, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.07.2014. 14:02h

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike pozdravlja nastojanja Crne Gore da se dosljedno primjenjuje Protokol o privrememnom režimu uz južnu granicu sa Hrvatskom, kako bi se očuvali dobrosusjedski odnosi i saradnja na rješavanju pitanja Prevlake.

"Obaveza je i jedne i druge strane da maksimalno izbjegavaju jednostrane akte suprotne odredbama Protokola”, kaže se u zaključcima Odbora dostavljenim parlamentu.

Odbor je 16. juna, na zahtjev opozicije, obavio kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića o postupanju Vlade Hrvatske prilikom davanja koncesija za istraživanje nafte i gasa u reonu Prevlake.

Poslanik Koča Pavlović ocijenio je tada da se postupanjem Vlade Hrvatske u ovom slučaju krši Protokol o privremenom režimu uz južnu granicu Hrvatske i SR Jugoslavije, koji je još na snazi, odnosno da Hrvatska u ponuđenim koncesijama jednostrano tretira taj prostor kao svoj suverenitet.

Lukšić je, kako se navodi, obavijestio poslanike o aktivnostima Vlade u cilju rješavanja spora između dvije države i narednim aktivnostima.

Poslije odluke Vlade Hrvatske o pokretanju postupka davanja koncesija za istraživanje nafte i gasa u reonu Prevlake, Vlada Crne Gore je diplomatskom komunikacijom, notom upozorila hrvatsku Vladu i zainteresovane relevantne subjekte da je to put jednostranog napuštanja privremenom rješenja vezanog za pitanje razgraničenja na Prevlaci

Navodi se da se poslije odluke Vlade Hrvatske o pokretanju postupka davanja koncesija za istraživanje nafte i gasa u reonu Prevlake, Vlada Crne Gore diplomatskom komunikacijom, notom upozorila hrvatsku Vladu i zainteresovane relevantne subjekte da je to put jednostranog napuštanja privremenom rješenja vezanog za pitanje razgraničenja na Prevlaci.

"Odbor pozdravlja već preduzete aktivnost na sprečavanju jednostranih akata koje je preduzela Hrvatska i pozdravlja naše buduće takvo postupanje u svim eventualnim daljim aktivnostima hrvatske strane u spornom području”, kaže se u zaključcima.

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike podržava intenziviranje aktivnosti diplomatije na traženju bilateralnog rješenja problema razgraničnja i pojačanje preventivnih aktivnosti u cilju priprema crnogorske Komisije za razgraničenje za mogućnost rješavnja problema pred medunarodnom arbitražom u koordinaciji sa svim nadležnim institucijama.

"Odbor poziva Komisiju i Vladu Crne Gore da rade na stvaranju uslova kojim će se podsticati projekti intenziviranja ekonomskog razvoja bez prejudiciranja konačnog razgraničenja između dvije drave”, kaže se u zaključcima.

Bonus video: