Nikšić: Umjesto obećanja - horor film

Kako su “Vijestima” odgovorili početak radova se očekuje na jesen, mada je u martu rečeno da će se to dogoditi na ljeto
73 pregleda 2 komentar(a)
Dom vojske Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Dom vojske Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 18.07.2014. 18:05h

Rekonstrukcija nikšićkog Doma vojske koji će biti pretvoren u Inovaciono preduzetnički centar „Tehnopolis”, trebalo je da bude završena prošle sedmice, kako piše u informaciji Ministarstva nauke. Umjesto toga ruinirana zgrada, spremna za snimanje horor filmova, i dalje čeka da obećanja postanu stvarnost.

Građevinski radovi nijesu ni počeli, a razlog tolikog kašnjenja, kako objašnjavaju iz resornog ministarstva, uslijedio je zbog tehničkih priprema za početak projekta, kao i tenderskih procedura, koje su uzele mnogo više vremena nego što se planiralo.

Kako su “Vijestima” odgovorili početak radova se očekuje na jesen, mada je u martu rečeno da će se to dogoditi na ljeto, a završetak je planiran za deset do 12 mjeseci. U oktobru 2012. godine Ministarstvo nauke je izradilo nacrt idejnog rješenja za rekonstrukciju i adaptaciju Doma vojske i isti, taman pred lokalne izbore, svečano prezentovan, a godinu kasnije je raspisan tender za izradu glavnog projekta.

Glavni projekat, koji je prošao i provjeru revizije, je završen i naredne sedmice biće dostavljen Direkciji za javne radove koja je u obavezi da u najkraćem roku raspiše javni tender za izvođenje radova. Zatim slijedi izbor najboljeg ponuđača, potpisivanje ugovora i konačno početak građevinskih radova.

„Vremenski okvir potreban za potpisivanje ugovora o rekonstrukciji i početak izvođenja radova zavisiće od rezultata i vremenske dinamike tenderske procedure, ali se očekuje da to bude na jesen ove godine, dok dinamika izvođenja radova zavisi od mnogo faktora, ali je vremenski okvir za izgradnju samog objekta predviđen projektom od 10 do 12 mjeseci“, piše u odgovoru Ministarstva nauke.

Moderno zdanje finansiraće Vlada iz kapitalnog budžeta sa 585.000 eura, dok će Ministarstvo nauke iz svoje kase izdvojiti 70.000 eura. “Tehnopolis” u Nikšiću je prvi od tri impulsna centra centralnog Naučno-tehnološkog parka, koji će biti izgrađen u Podgorici. Druga dva centra biće izgrađena u Baru i Pljevljima. „Tehnopolis” treba direktno da doprinese stavljanju nauke i inovacija u funkciju poslovnog sektora sa ciljem usmjerenja mladih u preduzetništvo i stvaranje nove vrijednosti kroz inovacije, a samim tim utiče i na smanjenje nezaposlenosti”, saopštili su iz resornog ministarstva.

Pored Ministarstva nauke, partneri uključeni u izradu Nacrta Idejnog rješenja i sprovođenja plana rekonstrukcije i adaptacije Doma vojske su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Investiciono- razvojni fond (IRF) i Opština Nikšić. Dom je nekada predstavljao sponu između vojne i civilne strukture, bio mjesto gdje su se održavali koncerti, predstave, izložbe, filmske projekcije i promocije knjiga.

Godišnje bilo i po 300 programa

Godišnje se u Domu, koji je napravljen 1964. godine a godinu kasnije useljen, održavalo po 300 programa kojima je prisustvovalo oko 20.000 ljudi. Zatvoren je 2005. godine, a dvije godine kasnije Vlada je usvojila odluku da Dom vojske, čija je procijenjena vrijednost oko 900.000 eura, postane vlasništvo Opštine.

Lokalna uprava se obavezala da će odmah nakon potpisivanja ugovora pristupiti izradi projektne dokumentacije, a zatim i rekonstrukciji Doma koji će biti predat na upotrebu institucijama kulture, a adaptacijom prilagođen njihovim potrebama. Međutim, to se nije dogodilo mada je 2008. godine za vrijeme “Septembarskih dana ku lt u re” najavljeno otvaranje modernog bioskopa.

Bonus video: