Eko katun "Štavna": Počeo sedmi Regionalni Evroatlantski kamp

"React 2014" organizuje NVO "Alfa centar" iz Nikšića, a podršku su dobili od mnogih ambasada, državnih institucija i privatnika
76 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2014. 12:56h

Ambasador Slovenije Vladimir Gasparič otvorio je sedmi Regionalni Evroatlantski kamp „React 2014“ koji se ove godine organizuje u eko katunu "Štavna" ispod Komova.

Gasparič je istakao značaj kampa na kome učestvuje oko 80 učesnika iz 24 zemlje i kazao da on ima veoma važnu ulogu u informisanju i obrazovanju građana o evroatlantskom putu Crne Gore.

"React 2014" organizuje NVO "Alfa centar" iz Nikšića, a podršku su dobili od mnogih ambasada, državnih institucija i privatnih preduzeća.

Sanšajn Ajson, šefica Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade SAD-a, istakla je da je pomenuti kamp pravi primjer umrežavanja mladih iz velikog broja različitih zemalja, kao i da se međusobnom saradnjom svi izazovi mogu uspješnije i brže riješiti.

"Alfa centar" je organizacija koja dugo godina kontinuirano i veoma posvećeno doprinosi jačanju povjerenja građana u opravdanost članstva u Alijansi", istakla je Alison.

Učesnici kampa imali su priliku da sa pukovnicima Ezbenom Osom i Branislavom Kekovićem i Olafom Poeškeom, iz ambasade Njemačke u Crnoj Gori razmijene iskustva, ali i saznaju nešto novo kada su u pitanju teme poput sličnosti EU i NATO-a, o odbrani, diplomatiji, međunarodnim odnosima, vojsci, regionalnoj bezbjednosti.

Poeške je naglasio jasnu podršku zemalja NATO partnera crnogorskom stremljenju u članstvo ove organizacije ističući potrebu jačanja demokratije i vladavine prava, kao zajedničke vrijednosti.

Kamp nastavlja sa radom kroz 16 predavanja, deset panel diskusija, debatu, tri radionice i obavezan kulturni i sportski program.

Sedmi Regionalni evroatlantski kamp, koji traje pet dana, ima dvije ključne teme - situacija u Ukrajini i potencijalni načini razrješenja krize i pozicija Crne Gore u susret NATO samitu.

Galerija

Bonus video: