Radulović: ASK pokazala nepovratnu kompromitovanost i istrajnost u nezakonitim odlukama

“Upravni sud u presudi kojom je poništio raniju odluku ASK jasno je ukazao da Vanja Ćalović Marković nije ostvarila uvećanje zarade po osnovu ugovora MANS-a sa Delegacijom EU, da taj ugovor opšte ne ukazuju na visinu njene zarade i da ona nije učestvovala u odlučivanju o prijavama MANS-a,”
83 pregleda 1 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Sreten Radonjić, Foto: Luka Zeković
Vanja Ćalović Marković, Sreten Radonjić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.08.2018. 09:05h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ponovo je odlučila da je direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković privatni interes podredila javnom, odnosno da je mjesto u Savjetu te agencije koristila za promociju NVO.

“Ova odluka još jednom potvrđuje da je ta institucija nepovratno kompromitovana i da su odgovorna lica u njoj istrajna u donošenju nezakonitih odluka i nepoštovanju sudskih presuda,” rekao je advokat direktorice MANS-a Veselin Radulović.

U saopštenju Agencije Ćalovićeva se optužuje da je za dvije godine zaradila 54.500 eura, da su prijave koje je ta NVO podnosila Agenciji bile “neosnovane” i sračunate da se paralmentarni izbori 2016. prikažu kao nezakoniti, da je” vrijema rada u Savjetu Ćalović Marković pokušavala da izdejstvuje poseban status za sebe i svoju NVO”.

Agencija tvrdi da je MANS podnosio prijave u cilju ostvarivanja lične dobiti i fiktivnog pravdanja sredstava donatorima, ali ne navodi dokaze niti ih traži od Delegacije EU, kaže advokat

Upravni sud je prije mjesec poništio rješenje ASK kao nezakonito, tražeći od Agencije da direktorici MANS-a da priliku da se izjasni na navode o kršenju zakona. Sud je, takođe, naveo da ona nije uvećala zaradu na osnovu projekta sa Evropskom unijom kako je tvrdio ASK, kao i da na sjednicama Savjeta nije odlučivano o inicijativama MANS-a.

Direktorica MANS-a je uputila pisano izjašnjenje ASK nakon što su odbili da dozvole novinarima da prate njeno saslušanje. Uprkos stavu Upravnog suda, ASK je juče ponovio navode da je “ tokom vršenja javne funkcije, bivša članica Savjeta sklapala ugovore i anekse Ugovora sama sa sobom o uvećanju zarade isključivo na osnovu zaključenog granta sa Delegacijom EU u Crnoj Gori”.

Radulović: Protiv nove odluke Agencije svakako ćemo pokrenuti upravni spor, gdje ćemo tražiti da Upravni sud ostane pri ranijim stavovima i da spor riješi u meritumu, da bi se stalo na kraj Agenciji u izmišljanju optužbi

Takve kopirane i u većini slučajeva nezavedene ugovore Agencija će dostaviti nadležnim inspekcijskim službama i po potrebi drugim nadležnim organima radi utvrđivanja njihove validnosti”, zaprijetio je ASK, čiji je direktor Sreten Radonjić.

Veselin Radulović, međutim, podsjeća: “Upravni sud u presudi kojom je poništio raniju odluku ASK jasno je ukazao da Vanja Ćalović Marković nije ostvarila uvećanje zarade po osnovu ugovora MANS-a sa Delegacijom EU, da taj ugovor opšte ne ukazuju na visinu njene zarade i da ona nije učestvovala u odlučivanju o prijavama MANS-a,” navodi advokat.

Bonus video: