Oprema za pomoć u poplavama spasonosna

Nabavljena oprema uključuje tri aluminijumska čamca, dva rafterska čamca, nosila, suva odijela, uniforme, čizme, cipele...
0 komentar(a)
Vranjina, poplava, Skadarsko jezero, Foto: Luka Zeković
Vranjina, poplava, Skadarsko jezero, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.07.2014. 11:40h

Oprema za spašavanje od poplava, vrijedna oko 93.000 eura, koju je Direktorat za vanredne situacije dobila preko prekograničnog projekta Evropske unije, znatno će pomoći u borbi protiv ove prirodne nepogode, kazao je direktor te institucije Mirsad Mulić.

Nabavljena oprema uključuje tri aluminijumska čamca, dva rafterska čamca, nosila, suva odijela, uniforme, čizme, cipele, komplete spasilačke opreme i ostalu opremu za spašavanje.

“Naši spasioci će zahvaljujući ovom projektu moći adekvatno da odgovore na sve slične nepogode i da pomognu susjednim zemljama u ovakvim neprilikama. Ali nadamo se da će se ova oprema koristiti samo za potrebe obuke i vježbe”, kazao je Mulić.

Izvršni direktor FORS Montenegra Veselin Šturanović istakao je da je pored nabavljene opreme, veoma važna komponenta projekta i obuka za spasioce iz Crne Gore i Srbije koja je realizovana kroz prekogranične treninge i vježbe.

“Tako su spasioci iz opština Berane, Nikšić i Pljevlja imali priliku da unaprijede svoje znanje i vještine kroz obuku na brzim vodama i u slučajevima poplava koja je organizovana u Beranama, a koju su sproveli sertifikovani instruktori Hrvatske gorske službe spašavanja, ovlašćeni za pružanje usluga obuka po sistemu Rescue 3, da učestvuju na seminaru o najboljim EU praksama i obuci za spašavanje u Prijepolju, kao i da pokažu nivo spremnosti i spasilačke vještine kroz dvije prekogranične pokazne vježbe”, kazao je Šturanović.

Ukupna vrijednost projekta za Crnu Goru je 206,375 eura, od čega Evropska unija finansira 175,418 eura, Ministarstvo unutrašnjih poslova 21,896 eura, a projekat je takođe podržan i kroz Konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, putem kojeg je obezbijeđeno 9,060 eura.

Ovu opremu je Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore dobio kroz projekat „Prekogranična zaštita i spašavanje od poplava“, koji su realizovali sa Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore (FORS Montenegro) i Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa opštinskim službama zaštite i spašavanja iz Berane, Nikšića i Pljevalja.

Bonus video: