Crnoj Gori pristup EU fondovima za nauku vrijednim 77 milijardi dolara

Ocjenjuje se da je to velika prilika za Crnu Goru i njenu naučnoistraživačku zajednicu
56 pregleda 5 komentar(a)
Horizon 2000, Foto: Ministarstvo nauke
Horizon 2000, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 01.07.2014. 07:28h

Crna Gora će dana, kao prva država regiona, pristupiti programu Evropske unije (EU) Horizont 2020, kojim će članicama biti dostupni fondovi za nauku vrijedni 77 milijardi eura.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, projekat će u narednih sedam godina finansirati nauka Evrope.

"Potpisivanjem međunarodnog sporazuma između EU i Crne Gore, u Briselu, našoj naučnoistraživačkoj zajednici otvoriće se EU fondovi za nauku vrijedni 77 milijardi eura, kao i bilo kojoj drugoj zemlji članici EU", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Ocjenjuje se da je to velika prilika za Crnu Goru i njenu naučnoistraživačku zajednicu, a da li će država biti izabrana za finansiranje u najvećoj mjeri zavisi od, kako su objasnili, kvaliteta predloženih projekata i "koliko će biti vješta da se poveže sa inostranim partnerima".

"Crna Gora je selektovana kao zemlja regiona sa najboljim rezultatima u pristupnim pregovorima, kada je o nauci i istraživanju riječ, te će joj biti ukazana čast da prva od šest zemalja, ispred Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Moldavije, potpiše pristup Horizontu 2020", naveli su iz Ministarstva.

Međunarodni sporazum o pristupanju Horizontu u utorak u Briselu potpisaće, direktor Direktorata za nauku i inovacije EU Robert Jan Šmit i ministarka nauke Sanja Vlahović.

Bonus video: