Montenegro Airlines primio na školovanje 13 novih pilota

„Obećavamo da se nećemo odreći nikoga ko zadovolji naše standarde”, poručio je direktor letačke operative
450 pregleda 0 komentar(a)
Montenegro Airlines, piloti, Foto: Zoran Đurić
Montenegro Airlines, piloti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.06.2014. 16:09h

Nacionalna avio kompanija Montenegro Airlines (MA) organizovala je danas svečani prijem novih pilota, koji su primljeni na školovanje za sticanje zvanja kopilota na avionima "Embrjaer" i "Foker".

Dobrodošlicu novim pilotima poželjela je predsjednica Odbora direktora MA Daliborka Pejović, koja je naglašavajući da je to „značajno kadrovsko rješenje u nacionalnoj avio kompaniji koje tek treba da uslijedi“.

“Naša je ključna obaveza i potreba da kadrovki osvježavamo kompaniju, stvarajući nešto što je ključna pretpostavka za njen budući rad. To je stabilna kadrovka osnova i pokušaj oslanjanja na sopstvene resurse“, poručila je Pejović.

Prema njenim riječima, od 16 prijava na oglas koje je nezavisna komisija vrlo detaljno analizirala, odabrano je 13.

„Došli smo do ključnog broja 13 potencijalnih pilota koji će, nakon obuke, biti izuzetna kadrovska osnova ne samo za kompaniju, već za sistem u cjelini“, kazala je Pejović.

Ona je naglasila da Crna Gora nije bez svojih resursa.

„U neke snage se već ulagalo, i dalje se ulaže, i bilo bi šteta to ne iskoristiti u nacionalnoj avio-kompaniji, koja ima dodatnu obavezu da o tim resursima vodi računa”, dodala je Pejović.

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, koji je uručio trinaestorici novih pilota potvrde o prijemu na školovanje, ocijenio je da je značaj avio dostupnosti Crne Gore danas izraženiji nego ikad.

„Imajući u vidu savremene trendove u okruženju i šire, jasno je da ćemo se ovim segmentom sve intezivnije baviti u budućnosti, pa je stvaranje kvalitetnog kadra, preduslov za svaki dalji napredak i razvoj, kao uostalom i u svim drugim oblastima društva", naveo je Brajović.

On je podsjetio da je MA pet puta obnovio IOSA sertifikat, na osnovu kontrola koje se u nacionalnoj avio kompaniji obavljaju od 2006. godine.

„Dobijanje ovog sertifikata dokaz je o uspješnom ispunjenju 741 sigurnosnog i bezbjedonosnog standarda, koji su strogo postavljeni od Međunarodne asocijacije vazdušnih avio-prevozilaca“, pojasnio je Brajović.

On je rekao da je nacionalna avio-kompanija je suočena sa brojnim problemima, i da menadžment mora maksimalno odgovorno, požrtvovano i posvećeno raditi na njenom vođenju u ovom teškom periodu.

„Zato je i ova aktivnost, osposobljavanje sopstvenog kadra i posebno koncentrisanost na povećanje kvaliteta poslovanja, prije svega bezbjednosti, ono čemu MA mora i dalje težiti”, zaključio je Brajović.

Direktor letačke operative MA, kapetan Draško Popović, kazao je da je prvi put u Crnoj Gori na tržištu rada, ponuda pilotskog kadra veća od potražnje.

“Takav ambijent je sigurno nešto što ide u prilog kompaniji i, što je najbitnije, svi su oni prepoznali potencijal naše kompanije i uložili ne mala sredstva, da bi stekli licence, znanja i vještine, kako bi bili njen dio“, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, MA je to prepoznao.

„Odabranim kolegama pružamo šansu i nudimo fer utakmicu u kojoj će oni pokazati svoja znanja, i obećavamo da se nećemo odreći nikoga ko zadovolji naše standarde”, poručio je Popović.

Bonus video: