Sa puta oko svijeta stiže u Kotor

Ruski jedrenjak koji stiže posredstvom agencije “Jadroagent” iz Bara, će tokom boravka u Boki, vjerovatno biti otvoren za posjetioce
96 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2014. 10:29h

Jedan od najvećih i najatraktivnijih klasičnih starih jedrenjaka na svijetu, školski brod ruske trgovačke mornarice „Sedov“, uploviće u petak ujutro u Boku Kotorsku gdje će u posjeti luci Kotor ostati tri dana.

Dolazak „Sedova“ je pravi praznik za oči svih ljubitelja brodova i turista kojima će slika velikog četvorojarbolnog barka u ambijentu jednog od najljepših zaliva svijeta svakako ostati urezana u pamćenje kao jedna od najupečatjivijih uspomena sa ljetovanja.

“Sedov”, prelijepi 93-godine stari veteran svjetskih mora, ima veoma bogatu i zanimljivu istoriju. Brod koji je izgrađen daleke 1921 godine u Njemačkoj, pripada ruskoj državnoj Tehničkoj akademiji u Murmansku. Čeličnim jedrenjakom dugačkim 117,5 metara, upravljaju 54 člana stalne posade uz koje se na krstarenja, na brod ukrcava još 148 studenata i kadeta. Pored univerziteta u Murmansku, za praktičnu obuku svojih studenata ovaj brod koji nosi ime čuvenog ruskog polarnog istraživača Gergija Sedova, koriste i pomorski univerziteti u Sankt Petersburgu i Arhangelsku.

“Sedov” je inače, lani završio putovanje oko svijeta dugo 14 mjeseci tokom kojih je stari jedrenjak preplovio preko 45 hiljada milja i posjetio 30 luka u 21 državi svijeta, a sve sa ciljem da na taj način obilježi 1.150 godišnjicu osnivanja ruske države i podsjeti na veliku rusku pomorsku tradiciju.

U Boku Kotorsku ovaj prelijepi brod dolazi nakon prethodnih posjeta lukama Sevastopolj na Krimu i Istanbul u Turskoj, a u Kotoru će se “Sedov” zadržati do ponedjeljka ujutro.

Ruski jedrenjak koji stiže posredstvom agencije “Jadroagent” iz Bara, će tokom boravka u Boki, vjerovatno biti otvoren za posjetioce.

Galerija

Bonus video: