Dekan Cerović dao na silu doktorat Vojinoviću

Cerović i Vojinović koji je urednik u Zavodu za udžbenike, nijesu htjeli da komentarišu optužbe
125 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2014. 15:21h

Profesorica nikšićkog Filozofskog fakulteta dr Tatjana Bečanović prijavila je Prosvjetnoj inspekciji Vladimira Vojinovića zbog sumnje da je grubo prekršio Pravila doktorskih studija Univerziteta Crne Gore, a dekana Blagoja Cerovića zbog protekcionizma.

Vojinović je prekjuče postao još jedan crnogorski doktor nauka, a profesorica Bečanović u pismu Prosvjetnoj inspekciji, u koje su “Vijesti” imale uvid, ukazuje da je on do tog zvanja došao mimo pravila.

Profesorica Bečanović je svoje tvrdnje dokumentovala nizom neregularnosti u proceduri predaje, ocjene i formiranja Komisije za odbranu Vojinovićeve doktorske disertacije na temu “Status usmenoga u crnogorskoj pripovijeci 1990 - 2006”.

Ona u prijavi Prosvjetnoj inspekciji naglašava da je o svim neregularnostima obavijestila Senat Univerziteta CG, te Sud časti te institucije.

“Sud časti se oglasio nenadležnim, ali je izrazio ozbiljnu sumnju da procedura prijave doktorske disertacije nije regularno sprovedena”, stoji u prijavi.

Vojinović

Bečanovićeva tvrdi da je Vojinović “lažirao“ predaju doktorske disertacije, a dekan prekršio jednu od odredaba Kodeksa akademske etike i formirao komisiju prije nego što je disertacija predata. Bečanovićeva kaže da je Vojinović, iako je tvrdio da je to uradio nekoliko mjeseci ranije, doktorsku disertaciju predao 20. novembra 2012, a da je procedura formiranja komisije za ocjenu započeta mnogo prije nego što su ispunjeni uslovi.

Zbog toga je ona prošlog mjeseca Senatu Univerziteta podnijela predlog da obustavi dalju proceduru oko disertacije i proglasi je nevažećom jer je komisija u sastavu prof. dr Milorad Nikčević, prof. dr Novak Kilibarda i prof. dr Tatjana Bečanović imenovana u “potpuno neregularnoj proceduri, zasnovanoj na brojnim malverzacijama, kako kandidata i mentora, tako i dekana Cerovića“.

“Nameće se pitanje koliko je puta kandidat predavao svoju doktorsku disertaciju? Po njegovoj tvrdnji, prvi put 19.06.2012, o čemu nema potvrde u Univerzitetskoj biblioteci, po čijim podacima je ova doktorska disertacija predata tek pet mjeseci kasnije, 20.11.2012. godine. Lažirana predaja organizovana je sa ciljem izazivanja skandala i plasiranja optužbi na moj račun o stopiranju procedure, što je rezultiralo mojim razrješenjem sa funkcije rukovodioca doktorskih studija“, ističe Bečanovićeva u dopisu Prosvjetnoj inspekciji.

Bečanović objašnjava da se Komisija formira tek kada se doktorska disertacija predata u sedam primjeraka, a da je u Vojinovićevom slučaju o sastavu iste raspravljano na sjednicama održanim 12. septembra i 7. novembra 2012. godine, iako je Filozofski fakultet zvanično dostavio tu doktorsku disertaciju Univerzitetskoj biblioteci tek 20. novembra.

Ona ističe da je dekan Cerović prisilno proglasio Izvještaj o ocjeni disertacije usvojenim, iako su za njega glasala samo dva člana komisije.

“Stoga molim nadležne državne organe da sprovedu istragu o ovom slučaju nezapamćene zloupotrebe službenog položaja dekana Filozofskog fakuleta koja je rezultirala kršenjem Zakona o visokom obrazovanju”, zaključuje se u prijavi.

Vladimir Vojinović, koji je nedavno izabran za glavnog i odgovornog urednika Zavoda za udžebenike, nije želio da komenatriše optužbe Bečanovićeve. Ni dekan Blagoje Cerović nije želio da se oglašava, uz opasku da ga to “ne interesuje”.

U pismu Sudu časti u oktobru prošle godine, u dijelu gdje pominje prof. dr Milorada Nikčevića, drugog člana komisije za ocjenu disertacije, Bečanovićeva je napisala: “Moguće je da u Osijeku (gdje Nikčević živi i radi) akademskim procedurama upravljaju lokalni nasilnici, koji falsifikuju podatke, režiraju odbrane i proizvode lažne doktore nauka, ali se nadam da na Univerzitetu CG nije tako”.

Doktorat nelegitiman, Statut UCG predviđa oduzimanje diplome

Bečanović je Senatu Univerziteta CG napisala da se na sjednici Vijeća Filozofskog fakulteta 14. 05. 2014. formirana Komisija za odbranu doktorske disertacije u kojoj nema ni jednog profesora koji je u radnom odnosu na Univerzitetu CG: “Ja sam iz te Komisije isključena, što predstavlja veoma surov oblik diskriminacije, uprkos činjenici da sam jedini profesor na našem Univerzitetu iz oblasti iz koje se doktorat brani – crnogorska književnost 20. vijeka. Nijedan od članova Komisije nije iz te oblasti – dva gostujuća profesora iz Osijeka su metodičari, a treći, domaći je profesor narodne književnosti u penziji”.

Ona je Prosvjetnoj inspekciji napisala da Komisija za odbranu doktorske disertacije, koju je imenovao Senat, formirana “pod uticajem protekcionizma i lobiranja, dosada nezabilježenih u akademskoj praksi”: “Doktorat stečen u ovakvoj proceduri biće potpuno nelegitiman, što je regulisano članom 77 Statuta UCG, koji u takvim slučajevim predviđa oduzimanje stečenog stepena i diplome”.

Bečanović: Cerović je izvrgao ruglu sve akademske procedure

Profesorica Bečanović je u svojim pismima uputila niz oštrih riječi na račun dekana Filozofskog fakulteta. “Blagoje Cerović uporno krši odluke Senata i sva Pravila doktorskih studija, djelujući na principima protekcionizma, nečasnog i neakademskog ponašanja.

Ovo je, nažalost, samo još jedna u nizu neregularnosti u procedurama na Filozofskom fakultetu, koje su postale osnovni modus funkcionisanja naše institucije”, tvrdi Bečanovićeva.

Ona naglašava da se Komisija za odbranu doktorske disertacije ne može formirati ako nije ispunjen osnovni uslov, a to je okončana faza ocjenjivanja – rad koji nisu ocijenili svi članovi Komisije za ocjenu ne može se ni pod kakvim uslovima naći u fazi odbrane: “Članove Senata molim da ne učestvuju u nelegitimnim poslovima prof. dr Blagoja Cerovića, koji je već sasvim dovoljno ponizio Vijeće Filozofskog fakulteta.

Ne dozvolite mu da ponižava najviše akademsko tijelo Univerziteta Crne Gore tako što će članove Senata prisiljavati da krše svoje sopstvene odluke i podržavaju njegove protekcionaške projekte, u kojima se izvrgavaju ruglu sve akademske procedure”.

Galerija

Bonus video: