CGO: Povećati transparentnost zapošljavanja na lokalnom nivou

Marović iz IA je podsjetila na činjenicu da postoji višak zaposlenih u svim lokalnim samoupravama
60 pregleda 0 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Savo Prelević
Boris Marić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.06.2014. 15:58h

Pitanje posebnih jedinica za upravljanje ljudskim resursima u lokalnim administracijama treba analizirati kao važan problem, imajući u vidu manipulacije u zapošljavanju na opštinskom nivou, poručio je viši pravni savjetnik u Centru za građansko borazovanje (CGO), Boris Marić.

CGO i Institut Alternativa (IA) danas su u Kolašinu organizovali panel diskusiju “Preduslovi za transparentno zapošljavanje na lokalnom nivou”, u okviru projekta Korupcija na lokalnom nivou - nulta tolerancija.

Marić je, kako je saopšteno iz CGO, kazao da projekat ima za cilj jačanje uloge organizacija civilnog društva, lokalne samouprave i nadležnih državnih organa u razvoju politike, monitoringa i sprovođenja kampanje za smanjenje korupcije u lokalnim zajednicama Crne Gore.

“On je dodao da treba kao važan problem analizirati pitanje posebnih jedinica za upravljanje ljudskim resursima u lokalnim administracijama, imajući u vidu brojne i kontinuirane manipulacije u zapošljavanju na opštinskom nivou u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Veselin Vukić iz Sekretarijata za opštu upravu opštine Kolašin saglasan je da je potrebna racionalizacija i reforma radi povećanja transparentnosti zapošljavanja na lokalnom nivou.

Koordinatorka istraživanja u IA, Jovana Marović, je, govoreći o preduslovima za transparentno zapošljavanje na lokalnom nivou, naglasila da još uvijek nijesu stvoreni uslovi za primjenu Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

“Neophodno je racionalizovati broj zaposlenih, uspostaviti posebne jedinice službe za upravljanje ljudskim resursima, stvoriti uslove za višegodišnje planiranje ljudskih resursa, kao i za transparentnost procedura zapošljavanja”, zaključila je Marović.

Ona je podsjetila na činjenicu da postoji višak zaposlenih u svim lokalnim samoupravama, kao i da disbalans između prenijetih povjerenih poslova u lokalnim samoupravama i broja zaposlenih.

Odbornica Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini opštine Kolašin Željka Vuksanović je naglasila da je opštini Kolašin hitno potrebna racionalizacija broja zaposlenih.

Projekat „Korupcija na lokalnom nivou – Nulta tolerancija realizuje CGO u saradnji sa IA iz Podgorice, NVO Bonum iz Pljevalja i NVO Nada iz Herceg Novog, a podržava ga Evropska unija posredstvom Delegacije Unije u Crnoj Gori kroz IPA 2011, uz sufinansiranje Kraljevske ambasade Norveške.

Bonus video: