Tamara Mugoša prvi ambasador Crne Gore u Izraelu

Mugoša se saglasila sa ocijenom da odnosi dvije države imaju široke mogućnosti za dalji razvoj
582 pregleda 4 komentar(a)
Tamara Mugoša, Šimon Peres, Foto: MVPEI
Tamara Mugoša, Šimon Peres, Foto: MVPEI
Ažurirano: 12.06.2014. 15:40h

Predajom akreditiva predsjedniku Države Izraela Šimonu Peresu, Tamara Mugoša je stupila na dužnost prvog ambasadora Crne Gore u toj zemlji. Ona će Crnu Goru predstavljati u Izraelu na nerezidentnoj osnovi.

Tokom audijencije, Predsjednik Peres je odnose dvije države ocijenio veoma dobrim sa visokim potencijalom za dalje jačanje, ukazujući posebno na potrebu snažnijeg povezivanja dvije zemlje u naučno-istraživačkom sektoru.

Peres je govorio i o izraelsko-arapskom mirovnom procesu, prenoseći utiske o nedavnom susretu sa Predsjednikom Mahmutom Abasom, na poziv Pape Franja, u Vatikanu.

Mugoša se saglasila sa ocjenom da odnosi dvije države imaju široke mogućnosti za dalji razvoj, podsjećajući na kvalitetan politički dijalog. Ona je govorila o dosadašnjim rezultatima i perspektivama saradnje naročito u oblastima poljoprivrede i turizma, te ukazala da program EU Horizon 2020, u koji su uključene obje države, otvara značajan prostor za zajedničke projekte u oblasti nauke i inovacija. Osvrćući se na napore Crne Gore da njeguje i razvija skladne multietničke i multireligijske odnose, ocijenila je da Jevrejska zajednica Crne Gore daje važan doprinos ostvarenju tog cilja.

Na kraju razgovora, Mugoša je istakla da Crna Gora visoko cijeni dosadašnje napore Šimona Peresa da se pregovorima i jačanjem povjerenja među stranama postigne trajni mir između Izraela i Palestinskih vlasti, te spremnost naše strane da podrži aktivnosti Peresovog Centra za mir, u okviru kojeg će dosadašnji predsjednik Izraela nastaviti svoj društveni angažman, realizacijom aktivnosti koje bi mogle dati podsticaj unapređenju izraelsko-arapskog dijaloga.

Bonus video: