Veći obim posla na aerodomu u Tivtu, a manje radnika

Za pet mjeseci ove godine, zabilježen je 18,62 odsto bolji rezultat nego u uporednom periodu lani
0 komentar(a)
Tivatski aerodrom, Foto: Siniša Luković
Tivatski aerodrom, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.06.2014. 13:42h

Za pet mjeseci ove godine preko aerodroma Tivat transferisano je ukupno 142.350 putnika, što je 18,62 odsto bolji rezultat nego u uporednom periodu lani.

Od 1.januara do 31.maja na pistu aerodroma Tivat sletjelo je 1.065 aviona, što je 15,4 posto više nego lani, kada su za pet mjeseci opslužena 923 vazduhoplova.

Kako ističu u menadmentu tivatske zračne luke, tokom maja kroz terminalnu zgardu prošlo je 56.072 putnika, a to je 9,42% bolji rezultat nego u istom mjesecu prošle godine.

Pred aerodromom Tivat je veoma naporno ljeto zato što je po najavama saobraćaja, u periodu od 1.juna do 31.avgusta, predviđeno da na pistu pored Tivatskog zaliva slete ukupno 2.942 velika putnička aviona na redovnim i čarter linijama, što je 3,5 odsto više od prošlogodišnje realizacije u istom periodu.

U ovaj broj inače, nisu uključeni mali vazduhoplovi iz segmenta tzv. generane avijacije kojih je inače, svakog ljeta sve više na tivatskom aerodromu zahvaljujući bogatoj klijenteli Porto Montenegra, Svetog Stefana i drugih prestižnih turističkih centara na Crnogorskom primorju.

Iako prema najavama aviokompanija, aerodromu Tivat predstoji berićetna sezona, poslovodstvo te vazdune luke muku muči sa činjenicom da ove godine još nije uspjelo angažovati niti jednog sezonskog radnika.

Razlog tome su kontroverzne izmjene Zakona o finansiranju političkih partija koje zabranjuju zapošljavanje u državoj upravi i preduzećima za vrijeme i neposredno nakon izborne kampanje.

Iako je Ustavni sud prošle nedjelje ovaj zakon proglasio neustavnim, formalna administrativna procedura još nije okončana pa će aerodrom Tvat u najboljem slučaju tek krajem ove nedjelje biti u situaciju da raspiše oglaz za zapošljavanje sezonaca.

U uobičajenim okolnostima, na aerodromu je već ovih dana već trebalo da počne da radi i posljednja, treća grupa od sve zajedno uključujući i prve dvije grupe,135 sezonskih radnika koliko je toj vazdušnoj luci potrebno da se „izbori“ sa ljetnjim, znatno većim obimom saobraćaja.

U međuvremenu, problem je premoštavan dodatnim preraspoređivanjima i prekovremenim radom svih 212 stalno zaposlenih na tivatskom aerodromu, što je međutim, dovedeno do krajnjih granica, pa je prijem sezonaca jedina preostala mjera koja može spriječiti kolaps vazdušnog saobraćaja u Tivtu u sred špica turističke sezone.

Bonus video: