Brod „Volvo Penta“ sa IPS pogonom predstavljen u Budvi

PTA80, koji je „tjeran do maksimalnih granica“, privlačio je poglede sa obale dok je brod izvodio razne atraktivne manevre velikom brzinom u Budvanskom zalivu
111 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2014. 15:17h

Da Crna Gora postaje sve značajnija na mapi nautičkih destinacija, pokazuje i činjenica da je remonirani švedski proizvodjač brodskih i industrijskih motora i pogonskih sistema „Volvo Penta“ našu državu uvrstio u listu svog prvog promotivnog „Mediterranean IPS Trip-a“, uz neke od najpoznatijih jahting odredišta u Španiji, Francuskoj, Italiji i Hrvatskoj.

Tako je danas Budvu posjetio „Volvo Pentin“ test-brod PTA80, opremljen originalnim tzv IPS (Inboard Performance System) pogonskim sistemom švedskog proizvođača. Ovaj 22,5 metara dugi i 36 tona težak patrolni brod opremljen je sa dva motora „Volvo Penta“ snage po 700 konja i dvije IPS „pogonske noge“ sa vučnim, a ne potiskujućim propelerima kako je to uobičajeno. IPS „noge“ se mogu rotirati u punom krugu tako da istovremeno pogone, ali i kormilare brodom. Ovaj pogonski sistem, svojevrsna je mehanička varijanta električnih azipoda kakvi se koriste na modernim velikim kruzerima i brodu daje izvanredne manevarske sposobnosti u što se danas moglo uvjeriti i dvadesetak učesnika prezentacije održane u Budvi.

Pored lokalnog zastupnika „Volvo Pente“ – kompanije „Marine Services“ iz Bijele, prezentaciji su prisustvovali i agenti prodaje i serviseri švedske kompanije iz Srbije i Rumunije, kao i predstavnici nekoliko brodoremontnih i brodograđevinskih firmi, te kompanija koje se bave namjenskom industrijom, ali i Plovne jedinice MUP-a Crne Gore.

PTA80, koji je „tjeran do maksimalnih granica“, privlačio je poglede sa obale dok je brod izvodio razne atraktivne manevre velikom brzinom u Budvanskom zalivu.

Posebno impresivan bio je manevar uplovljenja i isplovljena iz tijesnog veza u budvanskoj marini. Brodom se upravlja na način sličan kao u najmodernijim „Erbasovim“ avionima – džojstikom i polugama gasa, a u posebnom tzv. „docking modu“ sva kontrola prelazi na džojstik, pa inače komplikovani manevar uplovljenja i isplovljenja, postaje izuzetno jednostavn, prava dječja igra. IPS pogon brodu omogućava itzv. dinamičko pozicioniranje, kada ga GPS uređaj i kompjuter koji automatski kontroliše motore i IPS noge, održava na zadatoj poziciji bez obzira na uticaj vjetra, struja i valova.

„Ovo je prvi put da radimo ovakvu promotivnu turu po Mediteranu. Počeli smo 5.maja u Palma de Majorki, a do sada smo obišli Barselonu, Marsej, Antib, Đenovu, Bonifaćo, Napoli i Mesinu. Danas smo u Budvi, a do kraja putovanja koje se završava 11.juna, posjetićemo još Split i Veneciju,“ kaže Piter Mejer iz regionalnog ofisa „Volvo Pente“ iz Beča, koji „pokriva“ 16 država Evrope, među kojima i Crnu Goru.

Ovdašnji predstavnik – „Marine Service“ u samo tri godine od osnivanja pokazao se kao jedan od najagilnijih i najbrže rastućih lokalnih zastupnika švedskog proizvođača, tako da se Bijela već izborila da postane jedan od osam regionalnih servisno-prodajnih centara u mreži koju pokriva kancelarija „Volvo pente“ iz Austrije. Prisustvo ovlašćenog lokalnog zastupnika „Volvo Pente“ veoma je važno za ukupan razvoj nautičkog turizma u Crnoj Gori s obzirom na raširenost i popularnost švedskih motora i pogonskih sistema na jahtama, a ta kompanija nudi i širok dijapazon pogonskih sistema prilagođenih potrebama raznih manjih teretnih brodova, radnih i plovila off shore industrije, manjih brzih trajekata i putničkih brodova, remorkera, patrolnih čamaca, pilotskih i brodova za traganje i spašavanje.

Galerija

Bonus video: