Bjelopoljka najbolja među 300 takmičara na Olimpijadi iz ruskog jezika

Topčibašić je na testu na daljinu osvojila svih 100 poena, dok je u takmičarskom dijelu bila najbolja sa 28 od 30 bodova
156 pregleda 0 komentar(a)
Ena Topčibašić, Foto: Jadranka Ćetković
Ena Topčibašić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 03.06.2014. 18:10h

Bjelopoljka Ena Topčibašić osvojila je prvo mjesto među osnovcima na međunarodnoj NIS-ovoj Olimpijadi iz ruskog jezika u Novom Sadu, 30 i 31. maja.

Ova 14. godišnja učenica Osnovne škole “Risto Ratković” ubjedljivi je pobjednik među 300 takmičara u prvoj od četiri kategorije.

Njena mentorka, nastavnica ruskog jezika Vera Joksimović ispričala je da je takmičenju prethodio kvalifikacion test na daljinu, u kojem je Ena osvojila svih 100 poena.

"U prvom danu rađen je test iz gramatike, koji je nosio 40 poena, drugi dan je bio zadatak u čitanju, slušanju dva teksta, i odgovaranju na oko 30 pitanja. Na trećem, usmenom dijelu takmičenja, u kojem je, zbog eliminacije, nastupilo samo 10 takmičara, Ena je, odgovarajući pred šestočlanom komisijom, osvojila 28 od 30 poena", kazala je ponosna nastavnica Vera.

Vera Joksimović

Ena je kazala da je bilo mnogo učesnika i da se pomalo bojala ishoda takmičenja.

"Kada sam vidjela toliko takmičara u meni se probudio neki strah, ali onda sam se prisjetila koliko sam naporno radila sa svojom nastavnicom, i bila sam svjesna da mora biti nekih rezultata od tolikog truda. Najbolji rezultat, ipak nisam očekivala", ispričala je Ena.

Iza njenog uspjeha stoji oko godinu dana temeljnog rada i truda, a njen najveći pokretač, kao i uzok tolike ljubavi prema ruskom jeziku je nastavnica Vera.

Ova stidljiva i u isto vrijeme neposredna djevojčica je i đak generacije i dobitnik priznanja Luča.

Nastavnica Vera Joksimović, nekadašnji dobitnik priznanja Najbolji učitelj bivše Jugoslaviji, u svojem dvadesetčetvorogodišnjem radu postizala je velike uspjehe u pripremi učenika za takmičenja

"To nikako ne znači da ću zapostaviti ruski jezik, jer obožavam da pjevam na ruskom jeziku, i stalno ću produbljivati to svoje znanje", kazala je Ena koja planira da uz muziku studira i jezike.

I pored uspjeha i kraja školske godine, za Enu odmor još nije počeo. Ona uveliko ovih dana pakuje kofer za Moskvu, gdje će, među četiri učesnika iz Crne Gore, kao nacionalni pobjednik iz ruskog jezika, učestvovati na 13. Međunarodnoj olimpijadi znanja iz ruskog jezika, od 5. do 12. juna na institutu A. S. Puškin.

Ona, kao i njena mentorka Vera koja će je pratiti, jedino žele da u Rusiji pobijedi znanje, ma čije bilo.

Nastavnica Joksimović sa Topčibašić nastavila seriju svojih uspjeha

Nastavnica Vera Joksimović, nekadašnji dobitnik priznanja Najbolji učitelj bivše Jugoslaviji, u svojem dvadesetčetvorogodišnjem radu postizala je velike uspjehe u pripremi učenika za takmičenja.

Ena je samo jedan od više od 50 učenika škole „Risto Ratković“, koji su osvojili nagrade, medalje i pehare na domaćim ili međunarodnim takmičenjima i olimpijadama.

Bonus video: