U jedinoj starinarnici u Podgorici dva vretena rade iza škrinje iz 1743.

Proizvode najčešće nabavljaju iz istorijski bogatih zemalja, poput Austrije, Njemačke i Švajcarske, ponešto i iz Italije, Francuske, Japana
104 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2014. 16:11h

Stari kaminski satovi, posrebreni čajnici, ukrasni tanjiri ručno iscrtani u švajcarsko-alpskom i firentinskom stilu, replike i originalne slike, stari gramofon, samo su dio ponude u jedinoj prodavnici starih stvari u glavnom gradu - starinarnici “Elena”.

U skromnom prostoru radnje, smještene na Bulevaru Džordža Vašingtona, gdje svaki proizvod predstavlja svojevrsno umjetničko djelo, svoje mjesto su našle i dvije originalne slike, dva vretena koja rade iako su stara preko stotinu godina, škrinja iz 1743. godine...

Prodavac Andrej Šćekić kazao je da je vlasnica radnje, otvorene prije četiri mjeseca, desetak godina sakupljala stare stvari, te da je u trenutku kada je shvatila da joj je kuća puna vrijednih starina, odlučila da od toga napravi posao.

“Prodajemo neobične stvari, najviše neke umjetnine, ručne radove i ručno slikane stvari. Neke su stare, a neke su i reprodukcije, jer bi originali bili jako skupi”, kazao je.

Na zidu radnje, koja odiše starinom, okačene su i dvije originalne Gilbergove slike iz 1820.godine, koje sa novim ramovima, koštaju po 4.800 eura.

Među skupljim proizvodima su i dvije vitrine - replike iz doba Luja XVI, za koje Šćekić ističe da bi bile veoma skupe da su originali, te je ovako većoj cijena 1.850, a manjoj 800 eura.

U starinarnici, ipak, nije sve skupo, Šćekić kaže da se može “trgovati” i za tri eura i da su se trudili da se “za svačiji džep nađe nešto”.

“Po toj cijeni se mogu kupiti voštane figure, koje su ručno radile monahinje u Austriji”, kazao je Andrej.

Proizvode najčešće nabavljaju iz istorijski bogatih zemalja, poput Austrije, Njemačke i Švajcarske, ponešto i iz Italije, Francuske, Japana, a Šćekić kaže da im u radnji ne fali posjetilaca, među kojima su i oni koji kupuju i oni koji samo razgledaju.

Među najskupljim stvarima koje su do sada prodali su, uglavnom, stolice, te je jedna prodata za 400 eura, druga - rađena od ručnih goblena, za oko 300 eura, a po istoj cijeni nečiji dom obogatila je i stolica, u obliku panja, sa Tibeta.

Na policama dobro osmišljene radnje su i razne vrste lampi, lustera, ukrasnih svijećnjaka, nakita, ramova za slike, razno posuđe, a svog kupca čekaju i ogledala, rađena u krečnjaku i drvetu, koja prodaju po cijeni od 300 do 900 eura.

Galerija

Bonus video: