Bingulac: Ne postoji statistika koja bi mogla da izmjeri pomoć Crne Gore Srbiji

Privredna komora Crne Gore prikupila je 100.000 eura za pomoć i sanaciju posljedica od poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini
128 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2014. 19:47h

Crna Gora je daleko iznad svojih mogućnosti pomogla područja pogođena poplavama u Srbiji, saopštio je ambasador te države u Podgorici Zoran Bingulac, navodeći da je materijalna šteta između milijardu i milijardu i po eura.

Bingulac je na konferenciji za novinare rekao da ne postoji statistika koja bi mogla da izmjeri pomoć Crne Gore u materijalnom, a posebno ne u ljudskom smislu, jer, kako je kazao, niko ne može izmjeriti plemenite duše i pomoć koja je data iz srca.

"U ovom momentu možemo da kažemo da je materijalna šteta najveća, otkako pratimo ove podatke, između milijardu i milijardu ipo eura. Srbija daleko zadovoljava onaj kriterijum Evropske unije (EU) da se obrati za solidarna sredstva", rekao je Bingulac, napominjući da su najveća šteta ljudski životi.

Kako je kazao, u Srbiji, u ovom momentu, ima 38 nestalih, podsjećajući da je srpski premijer Alesandar Vučić najavio da će danas biti poznat konačan broj žrtava stradalih u poplavama.

"Najveća materijalna šteta je u poljoprivredi, jer su poplavom pogođena najžitorodnija područja u Srbiji", naveo je Bingulac.

Poslije toga, kako je dodao, velike štete su oblasti u oblasti infrastrukture, navodeći da procjena te štete iznosi između 50 i 60 miliona eura.

"Približavamo se kraju ove krizne etape. Predstoji faza obnove i razvoja, a u okviru toga stvaranje uslova za priliv stranih investicija kao osnove za rast ekonomije u Srbiji", kazao je Bingulac.

On je rekao da je teško da Ambasada može dodijeliti zahvalnicu svima koji su pomogli Srbiji, ali da bi bilo dobro dodijeliti jednu koja bi obuhvatila sve institucije, udruženja i pojednice koji su pomogli, a na kojoj bi pisalo "bratskoj Crnoj Gori na ogromnoj humanitarnoj pomoći solidarnosti i plementosti".

Bingulac je kazao da će šteta od poplava biti sanirana prvenstveno novcem građana Srbije, iz budžeta i subjekata, a 20 odsto se očekuje iz inostranstva.

Bingulac se zahvalio Vladi Crne Gore, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, lokalnim samoupravama, bankama, privrednim subjektima, obrazovnim, sportskim i kulturnim ustanovama, udruženjima i svim ljudima koji su pomogli Srbiji.

Crveni krst Crne Gore uputio pomoć u BiH

Crveni krst Crne Gore uputio je pomoć Crvenom krstu Bosne i Hercegovine.

Kako je saopšteno upućeno je 4.522,5 litara soka, 3.600 litara vode, 543,5 kg hrane, 110 pari čizama, kao i 150 pakovanja pelena i 360 pakovanja vlažnih maramica.

Isporuka je, kako se dodaje, obezbijeđena od donacija koje su dostavili Pirella, Si-ing doo, Calgo MNE, Gradska opština Golubovci, Niksen trade, Union doo i građani.

"Ukupno je, sa ovom pošiljkom, do sada, posredstvom naše organizacije, u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu poslato preko 245.000 l vode, 11,5 tona hrane, 2,5 tona higijenskih artikala, 8 paleta garderobe i značajne količine drugih artikala koje su od koristi ugroženom stanovništvu", navodi se u saopštenju.

Crveni krst je demantovao navode da je u humanitarnoj pomoći za Bosnu, koja je ranije poslata, bila i određena količina piva.

"Želimo da informišemo javnost da se ne radi o pošiljci Crvenog krsta Crne Gore, nego Grupe građana iz Nikšića".

Pored materijalne pomoći, posredstvom Crvenog krsta Crne Gore, do sada je prikupljeno i 447.851,76 eura novčane pomoći.

"Od toga je preko žiro računa Crvenog krsta (kod Hipotekarne banke i NLB banke) uplaćeno 270.493,76 eura, a preko Telenor i Telekom mreže je na donatorski broj poslato 177.358 poruka.

Privredna komora Crne prikupila 100.000 eura

Privredna komora Crne Gore prikupila je 100.000 eura za pomoć i sanaciju posljedica od poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Crnogorski privrednici apelovali su da se akcija nastavi i da se oni koji to do sada nijesu učinili pridruže velikoj humanitarnoj akciji.

Pozivu Privredne komore, kako su kazali, da u skladu sa mogućnostima pomognu stanovnicima poplavljenih područja, odazvale su se brojne kompanije, uplativši novac i upućujući neophodne namirnice.

"Predstavnici crnogorske poslovne zajednice su time iskazali ne samo humanost i najviši nivo društvene odgovornosti, već i potvrdili da su regionalne veze neraskidive", navodi se u saopštenju Privredne komore.

Korisnici CT poslali 100.290 poruka na broj 14543, pomaže i Dojče telekom

Korisnici Telekom mobilne mreže jutros do 10 časova poslali su ukupno 100.290 SMS-ova na broj 14543 za pomoć građanima pogođenim poplavama u regionu, saopšteno je iz te kompanije.

Osim otvaranja donatorske linije, Telekom će obezbijediti donaciju u iznosu od 10.000 eura koja će, zajedno sa novcem koji bude sakupljen preko donatorske linije biti uplaćena na račun Crvenog krsta Crne Gore, i preko Crvenog krsta država u regionu upotrijebljena za saniranje štete i konkretnu pomoć ugroženom stanovništvu.

Akciji prikupljanja pomoći za države regiona će se pridružiti i manjinski akcionari Telekoma, navodi se u saopštenju.

"Na juče održanoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma, manjinski akcionari i njihovi predstavnici su pozvali sve akcionare da na dobrovoljnoj bazi dio novca od sljedeće isplate od smanjenja kapitala ili dividende doniraju u humanitarne svrhe. Akcionari su istakli da se uslijed činjenice da su u proteklom periodu ostvarili odlične prinose po akciji, osjećaju odgovornim da dio novca doniraju u humanitarne svrhe", navodi se u saopštenju kompanije.

Akcija prikupljanja pomoći pokrenuta je i u Dojče Telekomu, koji je za svoje korisnike i zaposlene otvorio račun za uplatu pomoći i donirao 50.000 eura preko NVO “Aktion Deutschland hilft” (Njemačka koalicija za pomoć).

Crnogorski Telekom je 16. maja otvorio SMS donatorsku linija 14543 za korisnike mobilne telefonije, a cijena SMS-a ka tom broju iznosi 1 euro. Telekom se odriče svojih prihoda, a Vlada Crne Gore je objavila da će poruke ka tom broju biti oslobođene PDV-a, i shodno tome, pripadajući PDV će biti uplaćen na račun Crvenog Krsta.

"Raduje nas što se veliki broj naših korisnika odazvao akciji, a sada su to uradili i naši akcionari. To je primjer kako zajedno možemo postići više, i pokazati da humanost i solidarnost ne poznaju granice", saopšteno je iz kompanije.

Prodate sve karte za koncert "Nikšić za Srbiju"

NVO „Scena“ i Guslarsko udruženje „Nikšić“ organizovali su humanitarni koncert za ugrožene od poplava u Srbiji, po nazivom „Nikšić za Srbiju“, za koji su bile prodate sve karte, njih oko 300.

„Ispunjena su naša očekivanja jer Parohijski dom, gdje je koncert održan, može da primi oko 300 gledalaca, a toliko je karata i prodato. Dio karata otkupile su firme poput Elektroprivrede, Vodovoda, Opšte bolnice, Doma zdravlja“, kazao je Velizar Kasalica, jedan od organizatora.

Cijena ulaznice bila je tri eura a Parohijski dom im je besplatno ustupio salu. Prikupljeni novac će u ponedjejak biti uplaćen na račun otvoren za pomoć stanovništvu Srbije.

U programu su učestvovali estradni umjetnici Zoran i Ranko Džiknić, Božo Božović i Novo Babić, mlade recitatoreke Anastasija Radulović i Nikolina Todorović, narodni guslari Stevan Mišo Popović, Milan Vujović, Goran Perović i Vukan Jovanović, pjesnici Dušan Govedarica, Gordana Sarić i Nebojša Ćićo Vulanović, humorista Velizar Kasalica i narator Miodrag Knežević.

Galerija

Bonus video: