Mališić na meti zbog "Vijesti"

Mališićev advokat Aleksandar Đurišić kazao je da krivično djelo nije počinjeno, jer oružje koje je Mališić držao u stanu nije upotrebljavano i legalno je
330 pregleda 7 komentar(a)
Mirčeta Mališić (novine), Foto: Vijesti
Mirčeta Mališić (novine), Foto: Vijesti
Ažurirano: 26.05.2014. 16:38h

Krivična prijava protiv šefa obezbjeđenja “Vijesti” Mirčete Mališića pokazuje da namjera policije i tužioca nije bila da profesionalno ispitaju slučaj, već da po svaku cijenu kriminalizuju “Vijesti”, ocijenio je direktor lista Željko Ivanović.

Podgorički inspektori podnijeli su prije nekoliko dana krivičnu prijavu protiv Mališića zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija. Njegov stan pretresan je sredinom aprila, desetak dana nakon što su vidno alkoholisani direktor Osnovne škole "Dragiša Ivanović" Niko Raičević i njegov prijatelj Krsto Petrić u restoranu "Garden" dobacivali direktoru "Vijesti" i njegovim prijateljima, a potom prijavili policiji da im je bila ugrožena bezbjednost od Ivanovićevog tjelohranitelja Mališića. Na snimku sa kamera lokala vidi da su se Raičević i Petrić više od sat bahato i nedolično ponašali.

Mališićev advokat Aleksandar Đurišić kazao je da krivično djelo nije počinjeno, jer oružje koje je Mališić držao u stanu nije upotrebljavano i legalno je.

Kad napadači glume žrtvu: Pijani vrijeđali, vikali i prijetili, pa slagali policiju >>>

“Činjenica je da je jedna krivična prijava podnijeta prije mjesec zbog događanja u restoranu Garden. Evidentno je da ta prijava nije ni razmatrana ozbiljno, niti procesuirana. Nažalost, radnje izvršene povodom te prethodne prijave poslužile su za ovu potpuno novu prijavu protiv mog branjenika”, kazao je Đurišić.

On je istakao da je činjenica je da je svaki komad oružja pronađen tokom pretresa Mališićevog stana legalan - imaju dozvole i držani su na zakonit način, kod kuće - neupotrebljavano.

“Dvije lovačke puške i mali pištolj su vlasništvo brata od ujaka mog branjenika. Za vrijeme dok je njegov brat bio na liječenju to oružje je moj branjenik održavao. Nemoguće da je ovo oružje trebalo ostaviti dostupno tinejdžerima dok su im roditelji odsutni - gdje je društvena opasnost kao bitno obilježje svakog bića krivičnog djela”, rekao je Đurišić.

Mališićev advokat istakao je da bi za širu javnost bila dobra informacija da “neko kaže koja je to procedura i kojim propisima utvrđena, kojom se pohranjuje, i kome, lično lovačko naoružanje u uslovima iznenadnog odsustva vlasnika”.

Policija je pretresom Mališićevog stana pronašla i oduzela dvije lovačke puške, tri pištolja i 400 metaka, za koje postoji sva dokumentacija i uredne dozvole

Policija je pretresom Mališićevog stana pronašla i oduzela dvije lovačke puške, tri pištolja i 400 metaka, za koje postoji sva dokumentacija i uredne dozvole.

Lovačke puške su u vlasništvu Zdravka Ivanovića, na koga i glasi oružni list, pištolj “Armes police”, bez oružnog lista, pištolj “CZ M 88” u vlasništvu je firme koja vrši poslove fizičkog obezbjeđenja, a pištolj “CZ-Sport-Taktikal” je u njegovom vlasništvu.

“Na osnovu izvršenih policijskih mjera i radnji, osnovano se sumnja da je M.M. lovačku pušku 'Franchi Grifone', lovački karabin 'Browning“', pištolj 'Armes police mod. RR51“ i 440 komada municije držao u svom stanu ilegalno, odnosno bez izdatog oružnog lista na svoje ime”, saopšteno je u petak iz Uprave policije.

Policija je Mališiću vratila pištolj “CZ-Sport-Taktikal”.

Ivanović: Tužilaštvo i policija su batine kojima režim maltretira i zastrašuje naš medij

Direktor “Vijesti” rekao je da su Uprava policije i Tužilaštvo već sedam godina nažalost, batina u rukama režima kojom se progoni, maltertira, zastrašuje i targetira naš medij.

“Od slučaja poznatih dobrovoljaca iz Nikšića i Foče, preko ismijavanja istrage u slučaju Mladena Stojovića i Tufika Softića, onda sramnog podizanja optužnice protiv Mihaila Jovovića, prećutkivanja pištolja gradonačelnika i minimiziranja njegove odgovornosti za linč na Bulevaru, preko više paljenja naše imovine i fizičkih napada na nju, do najnovije papazjanije u istrazi oko napada i prijetnji Oliveri Lakić, gdje se samo grebe po površini da se ne bi došlo do nalogodavaca”, kazao je Ivanović.

"Policija i Tužilaštvo su su prvo združenim snagama pokušali da kriminalizuju mene, za ispad koji je počinio njihov pijani aktivista, da bi se, kada im je taj pokušaj propao, ostrvili na Mirčetu”

“Valjda zato što su svi šefovi tih institucija koji su radili na našim predmetima nakon ovako skandaloznih istraga, dobijali unapređenja i nagrade. U takvom kontekstu treba posmatrati i procesuiranje šefa našeg obezbjeđenja Mirčete Mališića. Policija i Tužilaštvo su su prvo združenim snagama pokušali da kriminalizuju mene, za ispad koji je počinio njihov pijani aktivista, da bi se, kada im je taj pokušaj propao, ostrvili na Mirčetu”, kazao je Ivanović, dodajući da su “policija i tužilaštvo ministara Konjevića (Raška) i Markovića (Duška) bez ikakvog osnova i povoda pretresli stan nedužnog čovjeka i izuzetnog profesionalca”.

“Onda su preko svoje propagande trubili danima o dvije lovačke puške i sportskom pištolju i pripadajućim mecima pronađenim u njegovom stanu, kako bi pripremili 'osnov' za procesuiranje. Kada se pokazalo da sve to ima svoju dozvolu, opravdanje i objašnjenje, prešlo se na 'kreativno' i nadasve zlonamjerno tumačenje zakona, pa je zaključeno kako sve dozvole nijesu dovoljne, kako trebaju i dozvole za držanje dozvoljenog...Kakav cinizam. I kakav divan primjer da naša policija zna do tančina da poštuje zakon, ali samo kada su u pitanju neprijatelji režima”, ocijenio je Ivanović

Bonus video: