Lacmanović se žali Konjeviću: Sabotiraju nas iz državne uprave

Ne možemo na adekvatan način da sprovodimo zakon, poručio je član Savjeta Agencije
4 komentar(a)
Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.05.2014. 17:12h

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama pozvao je ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da interveniše kako bi se efikasnije primjenjivao Zakon o slobodnom pristupu informacijama.

Član Savjeta Agencije Radenko Lacmanović izjavio je “Vijestima” da to tijelo mjesecima nailazi na ozbiljne probleme prilikom rješavanja žalbi na odluke organa vlasti koji u mnogo slučajeva, kada su u pitanju rješenja na zahtjev za slobodan pristup informacijama, tvrde da ne posjeduju tražene podatke.

“Prema odredbama člana 40 Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Upravna inspekcija Ministarstva unutrašnjih poslova nadležna je da provjeri tačnost navoda organa vlasti. Ona mora da utvrdi da li institucija posjeduje informaciju koja joj je tražena ili je to bio samo izgovor da odbije zahtjev za slobodan pristup podacima. Upravna inspekcija pogrešno tumači ovu normu”, tvrdi Lacmanović.

On objašnjava da Upravna inspekcija pogrešno upućuje Savjet Agencije da od organa vlasti traži da mu dostavi traženu informaciju.

“I pravnom laiku je jasno da mi, kao drugostepeni organ, ne možemo tražiti da nam se dostavi informacija za koju organ vlasti tvrdi da je ne posjeduje”, rekao je Lacmanović.

Prema njegovim riječima, apsurd je utoliko veći što postoji zakonski rok u kojem Upravna inspekcija mora obaviti nadzor u organu vlasti i izvijestiti Savjet Agencije o nalazu.

“Nažalost, ne dobijamo obavještenje u zakonskom roku. Štaviše, iz Upravne inspekcije nas uredno obavještavaju da mi treba da tražimo informacije, izbjegavajući da odgovore na pitanje kako da zatražimo podatke ako neko tvrdi da ih nema”, ističe Lacmanović.

Zbog svega ovoga, navodi on, Savjet Agencije ne može na adekvatan način da sprovodi zakon i rješava žalbe kao drugostepeni organ.

“Znam da je toj inspekciji otežan posao jer mnogo organa vlasti odbija zahtjeve za slobodan pristup informacijama tako što tvrde da ne posjeduje traženu informaciju. Ipak, to ne smije osloboditi Upravnu inspekciju zakonske obaveze. Dok se Zakon ne izmijeni, to je njihova obaveza”, zaključio je Lacmanović.

Bonus video: