Crveni krst Nikšića, nakon Srbije, sada pomoć šalje Bosni

“Narod je ispoštovao naš apel da nam je potrebna dječja hrana i nje je stiglo najviše"
0 komentar(a)
Crveni krst Nikšić pomoć Srbija, Foto: Ivan Petrušić
Crveni krst Nikšić pomoć Srbija, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 22.05.2014. 15:29h

Nakon što su Nikšićani uputili pomoć ugroženima od poplava u Srbiji, Crveni krst Nikšića prikupio je za BiH oko tri tone vode i blizu dvije tone hrane.

Prema riječima Milorada Drekalovića, odlučili su da pomoć pošalju stanovništvu BiH, jer smatraju da je tamo u ovom trenutku najpotrebnija:

“Narod je ispoštovao naš apel da nam je potrebna dječja hrana i nje je stiglo najviše. Ova aktivnost traje od prošlog petka i preko 40 omladinaca volontera i cijeli upravni odbor dežuraju do 21 čas. Omladinci su nekoliko dana pakovali pomoć do ponoći“.

Prema njegovim riječima prikupljene su ogromne količne odjeće i obuće i dio, oko stotinu paketa, biće poslat u nedjelju. Istakao je da se novčana pomoć prikuplja i u školama i u marketima u kojima je Crveni krst postavio kase.

Od petka pomoć se prikuplja i u svim crkvama i manastirima. Šleper hrane, odjeće i obuće otpremljen je za Republiku Srpsku.

Krtoljani ostali da spašavaju Šabac

Dvadeset pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Krtoli” iz Radovića, koji su prije dva dana iz Tivta specijalnim vozilima, sa dva motorna čamca i drugom neophodnom opremom, otišli da pomognu u poplavama stradalim područjima Srbije, nalaze se u Šapcu.

Tamo su se stavili pod komandu tamošnjeg Štaba za vanredne situacije.

Diplomirani inženjer zaštite i spašavanja Zoran Barbić, koji sa Stefanom Kostićem, komandirom DVD “Krtoli”, predvodi ekipu dobrovoljnih vatrogasaca iz Tivta u Srbiji, juče je lokalnom javnom servisu Radio Tivat izjavio da je situacija u Šapcu veoma teška.

Drže obećanje da će učiniti sve što mogu: Vatrogasci iz Krtola

“Mi smo dobili zadatak da obiđemo sela uzvodno od Šapca prema Obrenovcu. Ljudi su u jako lošoj situaciji, nemaju struje, ima dosta uginule stoke, nedostaju im ljekovi, kuće su potopljene. Situacija je teška, ali uradićemo sve da obezbijedimo što se obezbijediti može. Nas dvadeset koji smo pošli, ponijeli smo gumene čamce, pumpe i kompletnu logistiku koja nam treba za intervencije u ovakvoj situaciji”, istakao je Barbić.

On je dodao da su spremni da u slučaju potrebe zbog popuštanja nasipa na Savi, svojim motornim pumpama velikog kapaciteta pomognu ispumpavanje vode, te da će učiniti sve što budu mogli da pomognu stanovništvu ugroženog područja koje je pretrpjelo ogromnu štetu i ostalo maltene bez svega što su imali.

Do prekjuče, na istim lokacijama uz Krtoljane, bili su i pripadnici Službi zaštite Bijelog Polja, Berana i Cetinja. Nakon odluke Štaba za vanredne situacije, oni su se povukli, tako da na terenu u Srbiji sada ostaju ekipe DVD “Krtoli” kod Šapca i pripadnici Vojske Crne Gore, koji su raspoređeni u okolini Obrenovca.

Bonus video: