Pomoć za Srbiju i BiH iz cijele Crne Gore

Ima još zainteresovanih dobrovoljaca ali će u zavisnosti od situacije vdjeti da li je potrebno da idu za Srbiju
181 pregleda 70 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2014. 19:19h

Ogromnim odzivom akciji pomoči poplavama unesrećenog stanovništva u Srbiji i BiH, Barani su još jednom dokazali humanost i da ne zaboravljaju kako se i njima priskakalo u pomoć kada je grad bio razoren zemljotresom 1979. Prikupljanje robne i novčane pomoći ide u više pravaca i na više mjesta- crkva, privrednici, izviđaći.

"Odziv je preko svih očekivanja, svi daju koliko ko može, danas smo prikupili puna dva kombija potpuno nove odjeće koju su dali butici “Teodora” “Sirius”, “Gomi Mont”, “Fashion house”. Preduzeća “Hemosan” i “Montecco” su dali po kombi za transport, a u ponedjeljak ćemo imati akciju ispred “Volija” gdje ćemo postaviti kamion, tu očekujemo da se odazovu privrednici koji su najavili još pomoći nakon jučerašnjeg sjajnog odziva", kaže “Vijestima” Đorđe Lekić koji je u subotu pokrenuo kolege iz niza malih i srednjih barskih preduzeća.

Interesovanje barskih privrednika ilustruje i podatak da se od juče popodne , otkako je na portalu “Vijesti” i portalu “Barinfo.me” objavljen broj njegovog telefona, Lekić ne odvaja od punjača za mobilni telefon, “od 13 sati juče do 17 sati danas bilo je preko 200 poziva”.

U akciji koju vodi Mitropolija crnogorsko-primorska, u Baru je za manje od 24 časa prikupljeno više od 30 tona konzervirane hrane, pijaće vode, odjeće i obuće, sredstava za higijenu i posteljine! Sva prikupljena pomoć se u kripti hrama Svetog Jovana Vladimira pakuje i sprema za transport. Koordinator paroh barski protojerej Đorđe Knežević kaže da građani prilažu i novac kojim se odmah kupuju namirnice, “a obezbijeđena su i tri čamca”.

"Pomoć se prikuplja u Parohijskom domu pored hrama i na štandu ispred Robne kuće u centru Bara, a od sjutra ćemo imati i punkt u Crmnici. Akcija se nastavlja sljedećih sedam dana, u hramu uvijek dežura ekipa volontera koja će primati pomoć. Očekujemo da se narednih dana uključi još više Barana, a već se spremaju svi neophodni prateći papiri za pošiljku koja polazi za Srbiju u ponedjeljak ujutro", rekao je “Vijestima” predsjednik crkvene pravoslavne opštine barske Dejan Đurović.

Izviđači su danas prikupljali pomoć ispred hipermarketa “Voli”, “France” i HDL “Laković”, starješina odreda “24, novembar” Miodrag Tanjo Masoničić ističe izuzetan odziv građana.

-Izviđači su na ovom istom mjestu -ispred “Crvene banke” bili i nakon aprilskog zemljotresa 1979, tada smo distribuirali primljenu pomoć iz svih krajeva Jugoslavije, sada mi prikupljamo i šaljemo pomoč Srbiji i BiH, Barani niu zaboravili koliko u najtežim trenucima znači pružena ruka pomoći-rekao je “Vijestima” Masoničić.

U Sutomoru akciju vode Crkvena opština spičansko-mišićka i Udruženje „Kosmet“, a nezavisno od crkvenih opština, pomoć prikupljaju i ugostitelji i privrednici.

Akcija Nikšićana

Nikšićki trg bio je danas mali za sve oni koji su željeli da pomognu ugroženom stanovništvu Srbije i Bosne i Hercegovine. Akciju je organizovala omladina nikšićkog Crvenog krsta, priključili su im se izviđači, mladi, kao i veliki broj Nikšićana koji su donijeli vodu, odjeću, sredstva za higijenu.

„Raduje nas ogroman broj ljudi, jer vidimo da još ima solidarnosti i da razlike ne postoje kad su ovako teški momenti u pitanju. Prikupljene stvari se selektiraju i distriburiraju Crvenom krstu Crne Gore koji ih dalje prosleđuje takmo gdje je najpotrebnije, da li za Bosnu ili za Srbiju“, objasnio je Peko Vukadinivić, volonter Crvenog krsta .

Akcija se nastavlja sjutra na Filozofskom fakultetu, Gimnaziji, Ekonomskoj školi, a i cijela sledeća nedjelja ’e u prostorijama Crvenog krsta biti u znaku prikupljanja pomoći. Građani koji drži tezge ne buvljoj pijaci danas su poslali 15 vreća nove garderobe,ćebadi, vlažnih maramica, sredstava za higijenu.

Omladinci Crvenog krsta organizovali su i humanitarni maskenbal za svoje članove, tokom kojeg je prikupljen novac koji će biti uplaćen na račun za ugrožene stanovnike Srbije.

Jutros je za Užice otišlo 50 dobrovoljnih davalaca krvi kluba “Sveti Sava”, koji su sa sobom ponijeli i pomoć u osnovnim životnim namirnicama, vodi, odjeći i obući, koju su prikupili u prethodnih 48 sati zajedno sa članovima OO Nove srpske demokratije u Nikšiću.

OO Nove obezbijedio je prevoz, gumene čizme, kabanice, a u Užice su otišli i predstavnici Opštinskog odbora te partije. Dobrovoljni davaoci će se, nakon što daju krv, staviti na raspolaganje kriznom štabu.

U Obrenovcu već dva dana i dvije noći pomažu sedmorica članova nikšićke Službe zaštite i spasavanja i petnaestak članova spasilakog kluba “Extreme”. Lokalna uprava Plužina poslala je dvije posade od desetak obučenih dobrovoljaca sa motornim amcima za Obrenovac.

Ima još zainteresovanih dobrovoljaca ali će u zavisnosti od situacije vdjeti da li je potrebno da idu za Srbiju. Kao prvu novčanu pomoć Opština Plužine je uplatla po 5.000 eura kriznim štabovima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Crveni krst Crne Gore aktivno radi na prikupljanju pomoći za stanovnike ugrožene poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

"Danas je upućen jedan kamion pomoći u Srbiju i dva za Bosnu, u skladu sa njihovim potrebama koje su iskazala nacionalna društva Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Bosne i Hercegovine ka našem nacionalnom društvu. Tako se pomoć Srbiji sastoji u konzerviranoj hrani (oko 8000 artikala), 9450 litara vode i 40 vreća garderobe. Za ugrožene stanovnike Bosne i Hercegovine je opredijeljeno: gumene čizme (204 para); kanisteri za vodu (204 komada); 600 ćebadi; 240 bebi setova; paleta hrane, higijene i odjeće za djecu; preko 3 palete garderobe; konzervirana hrana (oko 8200 artikala), oko 6500 litara vode. Pomoć je prikupljena iz donacija građana, privrednih subjekata, političkih partija i drugih organizacija (Meso-promet Franca Bijelo Polje; SNP Crne Gore, Montenegro Stars Budva, Hotel Splendid, Udruženje potrošača Lyoness-a,…), kao i iz rezervi Crvenog krsta", navodi se u saopštenju.

Novljani ne zaboravljaju da su i njima pomagali

Na prvu vijest o poplavama u Srbiji i regionu Novljani su počeli akciju prikupljanja pomoći postradalom stanovništu.

Uz konstataciju da uvijek treba pomoći, Milan Ćirković kaže da se sjeća da su "svi priskočili kada je Novi i Crnogorsko primorje pogodio katastrofalni zemljotres prije 35 godina".

Ilija Korovljević iz humanitarne oranizacije Adra, podsjeća da su za vrijeme rata na prostoru ex YU pomagali gradjanima Sarajeva, al ii cijele Bosne, pa su ponovo spremni da pomognu.

Ivanka Đečević koja je svojevremeno u Novi došla iz ratnog područja kaže da su "ljudi pokazali na djelu da mogu biti ponovo zajedno, da mogu biti humani i pomoći, koliko toliko.

"Moji su u Tuzli i poplavljeni su. U Valjevu imam muževljevu rodbinu , prijatelje, znam da je stvarno teška situacija", kaže Đečević.

Punktovi za prikupljanje pomoći otvoreni su u svim djelovima opštine i u skoro svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i u Ruskom kulturnom centru.

Pomažu volonteri, vaterpolisti Jadrana, članice Kola srpskih sestara, kulturni poslenici, građani, zaposleni u marketima Roda i Voli, firme, Crveni krst.

Iz budžeta opštine izdvojeno je 5.000 eura za pomoć prijateljskim opštinama u Srbiji: Loznici, Osečanima i Lučanima i po 2.000 eura Doboju i Bijeljini u BiH.

Narednih dana slijede nove uplate. Konzulat Republike Srbije u Herceg Novom je na svoj internet sajt (hercegnovi.mfa.gov.rs) postavio detaljna uputstva za sve vidove novčane pomoći. Mladi Novljani koji studiraju u Beogradu i na fakultetima, širom Srbije uključili su se u volonterske timove.

Cetinjski vatrogasci i fudbaleri pomažu ugroženima

Četrnaest vatrogasaca iz Cetinja i Bijelog Polja, od sinoć pomažu svojim srpskim kolegama u evakuaciji građana na području opštine Šabac.

Kako je Vijestima kazao komandir cetinjske službe, Peđa Moštrokol, sinoć su bili raspoređeni na spašavanju mještana iz sela u okolini grada, a zatim su ispumpavali vodi iz fabrike bijeloglima.

"Trenutno raznosimo vodu mještanima sela Dragojevac, a onda čekamo da vidimo što je naš sljedeći zadataka. Vjerovatno da nas večeras očekuju teži zadaci, jer ovdje strahuju od izlivanja Save", kaže Moštrokol.

Fudbalski klub "Lovćen" uputiće finansijsku pomoć ugroženim krajevima u Srbiji, koja je suočena sa katastrofalnim poplavama, saopšteno je iz tog kluba.

Iz cetinjskog prvoligaša navode da su članovi rukovodstva, stručnog štaba i prvotimci Lovćena, odlučili da prilože sredstva u zajednički fond, koji će biti uplaćen u cilju podrške ugroženim građanima Srbije.

Nova organizovala prikupljanje pomoći u Pljevljima

Humanitarnoj akciji za prikupljenje pomoći ugroženom stanovništvu Srbije Republike Srpske, I Federaciji BiH koju je organizovala Nova srpska demokratija Pljevlja, odazvao se veliki broj građana.

Prikupljena je pomoć u odjeći, obući, hrani i sredstvima za higijenu. Iz Nove srpske demokratije pozivaju sve građane da se uključe u akciju koja je organizovana na Trgu Patrijarha Varnave.

Članovi i simpatizeri Nove i konstituenti Fronta paralelno prikupljaju I novčana sredstva koja će biti uplaćena na ime pomoći narodu u susjednim državama.

Iz Nove se zahvaljuju svim građanima koji su se odazvali na njohov poziv.

Pomoć iz Mojkovca i Kolašina

U organizaciji Opštine Mojkovac, veliki broj građana tokom minula dva dana učestvovao je u akciji prikupljanja pomoći za ugroženo stanovništvo Srbije i Bosne i Hercegovine. Do sada su Mojkovčani prikupili dva kamiona osnovnih prehrambenih namirnica, vode, hrane za bebe, sredstava za higijenu, čebadi i posteljina. Akcija u tom gradu trajaće i narednih dana.

„Izuzetno sam zadovoljan odzivom sugrađana. Opština će sjutra, zajedno sa preduzetnicima, opredijeliti i novčanu pomoć koja će biti uplaćena Crvenom krstu Srbije", kazao je predsjednik Opštine Dejan Medojević.

Glumci Kolašinskog amterskog pozorišta večeras u 19.30 organizovaće na Trgu borca akciju prikupljnja pomoći za ugrožena područja u regionu. Oni su pozvali sugrađane da se što masovnije odazovu i donesu hranu i odjeću , koja će zatim preko lokalne organizacije Crvenog Krsta biti proslijeđena u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Kolašinska fabrika vode “Gorska” u subotu je poslala dva šlepera vode za Srbiju, dok danas rade pojačanim kapacitetima kako bi danas otpremili još dva. Iz te fabirke je rečeno da će i u narednom periodu slati pomoć u vodi. I ostale fabrike vode na području kolašinske opštine ( “Akva Monta” ,“Suza”, “Akva Bijanka”) odazvale su se humanitranoj akciji za susjede. Akcije prikupljanja pomoći organizovali su i u političkim partijama.

Kolašinska fabrika vode “Gorska” u subotu je poslala dva šlepera vode za Srbiju, dok danas rade pojačanim kapacitetima kako bi danas otpremili još dva

Mladi DPS-a Kolašina ispred Crvenog krsta prikupili značajni broj namirnica dok su iz svojih fondova kupili iz fabrike “Gorska” preko 50 bidona vode, koje će biti pulsate u Srbiju. Demokratski front prikuplja pomoć od svojih simpatizera u prostorijama tog saveza.

Aktivisti Socijalističke narode partije čine to isto, a kako su kazali u toj partiji nakon što se voda povuče iz poplavljenih gradova u Srbiji priključiće se akciji čišćenja i snairanja posledica od poplava.

Takođe, pravoslavna omladina pri crkvi svetog Dimitrija u Kolašinu je nakon nedeljne liturgije ispred hrama prikupljala pomoć. Ženska alijansa DPS (ŽAD), koja je bila planirala da sjutra u podne na glavnom gradskom trgu organizuje bazar na kojem bi bile predstavljne najuspješnije žene preduzetnice i poljoprivrednice iz te partije, promijenila je planove zbog dešavanja u okruženju.

“Umjesto bazaar organizovaćemo prikupljanje higijenskih paketa za ugroženo stanovništvo Srbije i Bosne i Hercegovine. Biće istaknut I žiro račun na koji će građani moći da uplate novčanu pomoć. Takođe, određen broj proizvoda naših članica biće upakova i poslat ugroženom stanovništvu u okruženju- kazala je Lidija Šćepanović iz ŽAD-a.

Akcija studenata Ekonomskog fakulteta

Studenti Ekonomskog fakulteta pokrenuli su akciju pomoći ugroženom stanovništu u Srbiji i BiH. Kako je najavljeno, od ponedeljka kreće radna akcija na fakultetu.

"Molimo sve studente, asistente, profesore, i ostali kadar da uzmu učešće u akciji."

Pozivaju da se donira:

Garderoba : Jakne, trenerke, majice, donji veš, čarape

Za bebe : Bebi kašice, mlijeko u prahu, pelene, i ostali higijenski proizvodi

Hrana : Konzervirana hrana, hrana koja može da odstoji par dana, grickalice nisu prioritet, flaširana voda

Higijena : Vlažne maramice, toalet papir, sapuni, gelovi za suvo pranje ruku, pelene za odrasle, tamponi, ulošci, sredstva za higijenu

Navode da se stvari mogu ostaviti u SSEF-u u periodu od 10-14h, i u kancelariji SSSM-a od 16-20h.

Autor: Darko Mijušković

Spasioci sa Žabljaka uključili se u akciju spasavanja

Šest momaka sa Žabljaka, svi rafteri i spasioci u planini, otputovali su u u Srbiju kako bi pomogli u akcijama spasavanja.

U dva žipa sa prikolicama i ponesenim gumenim čamcima sinoć su stigli u Kraljevo gdje su se stavili na raspolaganje štabu za odbranu od elementarnih nepogoda.

"Angažovani smo da čamcima dostavljamo hranu narodu u selu Grebice. Sa nama je i nekoliko Kraljevčana koji su od štaba dobili taj zadatak. Ostaćemo sve dok je to potrebno", kazao je "Vijestima" u telefonskom razgovoru Milinko Boban Popović, profesor i ski instruktor.

Uz njega, u humanoj misiji su i rafter Danko Novosel, vojnik VCG Nikola Šipčić, spasilac u planini Srđan Obradović i nekadašnji vrhunski skijaši Ratko Vujičić i Marko Bogavac.

Pomoć su ponudili i rafteri iz Đurđevića Tare. Iz Srbije im je odgovoreno da su neophodni motorni čamci.

Svoj doprinos dali su ustupanjem nekoliko svojih čamaca planinarima iz nekih crnogorskih gradova.

Lokalna uprava Plužina poslala je 10-ak obučenih i opremljenih dobrovoljaca za Srbiju kako bi pomogli ljudima u Obrenovcu.

"Ima još zaintersovanih dobrovoljaca ali će u zavisnosti od situacije vidjeti da li je potrebno da idu za Srbiju.

Kao prvu pomoć Opština Plužine je, kako je saopšteno, uplatla po 5.000 eura pomoći Srbiji i Republici Srpskoj.

Kontingent pripadnika Vojske CG stigao u Obrenovac

Kontingent pripadnika Vojske Crne Gore koji je na osnovu Odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost i Naredbe ministra odbrane upućen u Srbiju, sa ciljem angažovanja na spašavanju života građana i zaštite imovine na područjima ugroženim poplavama, uz policijsku pratnju bezbjedno je stigao u Beograd, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se dodaje uprkos otežanim vremenskim uslovima tokom određenih djelova puta, transport ljudstva i opreme protekao je u najboljem redu.

Kontingent će biti angažovan na teritoriji opštine Obrenovac, gdje je stanje u ovom momentu najkritičnije.

Foto: mod.gov.me

"Dalje angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore zavisiće od razvoja vremenske situacije i zahtjeva Kriznog štaba Srbije", navodi se u saopštenju.

Podsjetimo više stotina dobrovoljaca iz Crne Gore otišlo je u Srbiju kako bi pomogli ugroženima od poplava. Pomoć iz Crne Gore u hrani, odjeći, tehnici, novcu i ostalom, poslale su i mnoge crnogorske opštine i privatna preduzeća.

Crveni krst Crne Gore otvorio je žiro račun za pomoć stanovnicima u Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji, koji su ugroženi poplavama.

Broj žiro računa je 520-2923-36, kod Hipotekarne banke.

I mobilni operateri (Telekom, Telenor i m:tel) otvorili su SMS donatorsku liniju 14543 za pomoć građanima pogođenim poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

SMS donatorska linija 14543 je otvorena za korisnike mobilne telefonije, a cijena SMS-a ka tom broju iznosi 1 euro, sa uključenim PDV-om.

Galerija

Bonus video: