Kotor: Zbog dolaska kruzera, otkazana tradicionalna "Tivatska regata"

Kraljevska princeza, najveći putnički brod ikada sagrađen u Italiji, dugačak je 330, širok 38, 4 i visok 66 metara, a gaz mu iznosi 8,3 metra
56 pregleda 2 komentar(a)
Regal Princess, Foto: Shipspotting.com
Regal Princess, Foto: Shipspotting.com
Ažurirano: 17.05.2014. 16:36h

Najnoviji mega-kruzer kompanije „Princess Cruises“, brod „Regal Princess“ uploviće u nedjelju rano ujutro u Boku. Brodu koji je sinoć isplovio iz Trsta na svoje premijerno putovanje, Kotor će biti prva luka u koju će uploviti, što se u pomorstvu smatra posebnom časti. „Regal Princess“ je izgrađen u brodogradilištu „Fincantieri Monfalcone“ blizu Trsta gdje je prije šest dana održana i svečana ceremonija njegove primopredaje vlasniku, američkoj kompaniji „Princess Cruises“.

Ceremoniji su pored ostalih, prisustvovali i italijanski premijer Mateo Renci i predsjednik „Princess Cruisesa“ Jan Švarc.„Regal Princess“ (Kraljevska princeza) je drugi brod u „Royal“ klasi mega-kruzera koje talijansko brodogradilište Fincantieri gradi za ovu američku kompaniju, članicu najveće svjetske kruzing korporacije „Carnival“.

Sličan brod pod imenom „Britannia“ u Monfakloneu se pravi za još jednu članicu „Carnivala“, britansku kompaniju „P&O Cruises“ koja je takođe stalni klijent luke Kotor. „Regal Princess“ sa svojih 142.229 bruto tona jedan je od najvećih brodova koji su ikada uplovili u Boku. Ovaj megakruzer, najveći putnički brod ikada sagrađen u Italiji, dugačak je 330, širok 38, 4 i visok 66 metara, a gaz mu iznosi 8,3 metra.

Može ukrcati 3.600 putnika i ima skoro 1.400 članova posade. Pogonsku snagu mu daju četiri dizel-agregata „Wartsila“ ukupne snage preko 84 hiljade konja konja, koji proizvode električnu energiju za pokretanje dva elektromotora ukupne snage 18 megavata a kmoji okreću dva propelera. Ogromni brod sa takvim mašinskim kompleksom, postuiže impoznatnu maksimalnu brzinu od 23 čvora. „Regal Princess“ koji plovi pod zastavom Bermuda, ima ukupno 17 paluba od kojih je 14 dostupno putnicima, te nudi širok spektar ugostiteljskih, trgovinskih i sadražaja za zabavu i rekreaciju putnika.

Posebnost ovog broda je tzv. Seawalk promenada, veliki polukružni koridor na desnom boku, širi od samog broda. Sa ovog jedistvenog šetališta sa staklenim podom, na 39 metara visine iznad valova, pruža fantastičan pogled na more.

Na lijevom boku na istoj visini je Seawalk Bar, istog oblika i veličine, odakle možete pijuckati piće i imati osjećaj da bukvalno letite nad morem.„Regal Princess“ pod zapovjedništvom kapetana Edvarda Perina, jutros će uploviti u svoju prvu luku – Kotor, a u zaliv Boke će ovaj impoznatni novi brod uvesti iskusni pomorski pilot, kapetan Rajko Čavor.

Zbog kruzera odložena "Tivatska regata"

Zbog uplovljavanje “Regal Princessa” kao i dolazaka kruzera “Slendour of the seas” i “Le Soleal” koji će u nedjelju takođe uploviti u Kotor, Lučka kapetanija Kotor nije odobrila zahtjev tivatskoj Jedriličarskog kluba "Delfin" za održavanje tradicionalne “Tivatske regate” za jedrilice klase krstaš a koja je danas trebalo da se jedri u Boki. Regata je trebalo da se jedri na ruti Tivat-Gospa od Milosti-Sveti Marko-tjesnac Ralo-tjesnac Verige, peraški otoci-Verige-Tivat.

"Na dan zakazane regate koja je na plovnom putu najavljen je ulazak i izlazak tri kruzera. Najavljeno vrijeme dolaska i odlaska kruzera poklapa se sa početkom i trajanjem regate te stoga ne možemo prihvatiti i dati saglasnost za regatu koja je najavljena za 18. maj", stoji u dopisu koji je Jedriličarskom klubu “Delfin” uputio Željko Lompar, inspektor bezbjednosti plovidbe u Lučkoj kapetaniji Kotor.

Bonus video: