Vrhovni sud: Imovina političara mora da se objavi

Oborena je odluka Upravnog suda koji je prihvatio stav Agencije za zaštitu ličnih podataka da se samo dio imovine objavljuje
6 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vesna Medenica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.05.2014. 18:45h

Vrhovni sud Crne Gore ukinuo je odluku Upravnog suda kojom je od Komisije za sprečavanje sukoba interesa traženo da ukloni sa sajta dio podataka o imovini javnih funkcionera, koji se odnosi na prihode prije stupanja na dužnost i na imovinu članova porodice, potvrđeno je “Vijestima” iz Vrhovnog suda.

Upravni sud je u martu Komisiji naložio da ukloni “višak podataka” sa sajta, odnosno “otkloni nepravilnosti u obradi ličnih podataka”, na šta je Komisija, na čijem je čelu Slobodan Leković, reagovala zahtjevom Vrhovnom sudu za vanredno preispitivanje sudske odluke.

“Odlučujući po zahtjevu Komisije, Vrhovni sud je 9. maja usvojio zahtjev, ukinuo označenu presudu i predmet vratio tom sudu na ponovni postupak”, stoji u odgovorima Vrhovnog suda, na čijem čelu je Vesna Medenica.

Vrhovni sud je 9. maja ukinuo presudu i predmet vratio Upravnom sudu na ponovni postupak

Agencija za zaštitu ličnih podataka je ranije tražila od Komisije da na sajtu ne objavljuje podatke o prihodima srodnika funkcionera koji “nijesu u vezi sa vršenjem javne funkcije”, odnosno djece i supružnika, te da ne objavljuju informacije o prihodima i imovini zvaničnika koja je stečena prije stupanja na funkciju. To se odnosi na pokretnu i nepokretnu imovinu, vlasništvo u privrednim društvima, kredite, dugovanja i potraživanja. Isti stav je Agencija imala o imovini i poslu supružnika, njihovoj plati, vlasništvu u privrednim društvima, ušteđevini, kao i imena djece, njihovim prihodima i imovini.

Takav zahtjev za Komisiju je bio neprihvatljiv pa su pokrenuli upravni spor, ali je Upravni sud presudio u korist Agencije. Oni su citirali član Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kojim je propisano da se oni “mogu obrađivati na osnovu saglasnosti lica čiji se podaci obrađuju, a koja se može opozvati u svakom trenutku”.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka nijesu komentarisali rješenje Vrhovnog suda, navodeći da ga još nijesu dobili.

Komisija je ranije najavila da će do iscrpljivanja svih pravnih sredstava nastaviti da, kao i do sada, unosi u bazu podataka pristigle godišnje izvještaje o imovini i prihodima zvaničnika.

Leković: Nailazimo na otpor funkcionera jer ih ogrničavamo

Leković je juče kazao da aktuelni Zakon o sprečavanju sukoba interesa nailazi na otpor funkcionera zbog ograničenja i sankcija.

Na seminaru za državne službenike, Leković im je juče, sa direktoricom Uprave za kadrove Svetlanom Vuković, predoči koja su to rizična ponašanja. On je saopštio da funkcioneri ne dostavljaju izvještaje o imovini ili ih dostavljaju sa nepotpunim ili netačnim podacima, obavljaju nespojive funkcije, članovi su više upravnih odbora, nesavjesno obavljaju funkcije...

Bonus video: