Polumaturski ispit obavezan, za dio đaka biće presudan

Mala matura se mora polagati, ali je selekcioni kriterijum samo u školama gdje se prijavljuje veći broj đaka sa istim uspjehom
289 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Vesko Belojević
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.05.2014. 18:50h

Preko 8.000 polumaturanata polagaće 26, 27. i 28. maja eksterni polumaturski ispit. Prisustvo na ovom ispitu je obavezno, a ocjene iz predmeta koji se polažu na maloj maturi ne utiču na opšti uspjeh đaka.

Direktor Ispitnog centra Crne Gore (ICCG) Željko Jaćimović objašnjava da je polaganje eksternog polumaturskog ispita obavezno, jer je i osnovna škola obavezna, iako ocjene neće biti presudne za upis u srednju školu.

“Pravilnikom o načinu polaganja eskternog polumaturskog ispita utvrđeno je da se mala matura mora polagati, ali da je selekcioni kriterijum samo u onim školama gdje se prijavljuje veći broj đaka sa istim uspjehom. U tom slučaju bolje rangiran će biti učenik kojem su bolje ocjene sa eksternog ispita”, objašnjava Jaćimović u razgovoru za “Vijesti”.

Na popravni ispit, koji će biti organizovan polovinom juna, mogu izaći samo oni polumaturanti koji nijesu izašli u majskom roku.

“Đaci koji nijesu iz nekog razloga polagali ispit, moraju to učiniti u junskom roku, bez obzira na to što ocjene ne utiču na opšti uspjeh. Taj rok će biti organizovan prije konkursa za upis u srednje škole, kako bi đaci imali i sigurnost položene polumature ukoliko budu konkurisali za upis u one škole gdje ima mnogo učenika sa istim uspjehom”, objasnio je Jaćimović.

On je dodao da do sada nije bilo slučajeva da polumaturnat nije izašao na eksterni polumaturski ispit. Testovi se pripremaju i pregledaju u Ispitnom centru.

Ministarstvo prosvjete raspisaće uskoro konkurs za upis preko 7.500 polumaturanata u 48 srednjih škola. Za upis u srednju školu boduju se opšti uspjeh, predmeti od značaja, postignuća na državnim i međunarodnim takmičenjima, te diploma “Luča”. Ukoliko dva đaka imaju isti broj poena, bolja ocjena na polumaturskom ispitu donijeće jednom od njih više mjesto na rang- listi.

Testiranje učenika 3. i 6. razreda test i za nastavnike

Više od 7.300 učenika trećeg i 8.000 učenika šestog razreda u 162 osnovne škole biće testirano u četvrtak i petak iz maternjeg jezika, matematike i prvog stranog jezika. Radi se o testiranju koje svake godine izvodi Ispitni centar (ICCG) u saradnji sa školama, a koje ima za cilj mjerenje postignuća učenika u ova dva ciklusa osnovnog obrazovanja. Novina u odnosu na prethodne godine je to što će ocjene sa ovog testa biti upisane u svjedočanstva đaka, ali, kako tvrdi direktor ICCG Željko Jaćimović, neće uticati na opšti uspjeh učenika.

Ova informacija je u prosvjetnim krugovima izazvala revolt nastavnika, koji smatraju da se na ovaj način ocjenjuje njihov rad. Jaćimović ne isključuje ni to, kao jedan od rezultata ovog testiranja: “Indirektno, to su ocjene i za nastavnike, odnosno treba da pokažu da li je profesor u radu sa đacima dostigao standard predviđen za određeni ciklus. Ukoliko je učenik dobio, recimo, pet iz geometrije, a jedan iz aritmetike, to je obrazovnim institucijama alarm da nešto nije urađeno kako treba.

Nastavnik možda nije stigao da pređe određenu oblast ili je to metodološki činio na pogrešan način, možda je gradivo preteško za određeni uzrast ili škola nije raspolagala didaktičkim sredstvima”. Prema njegovim riječima, ni đaci ni nastavnici, ali ni roditelji ne bi trebalo da se plaše testiranja: “Riječ je o bazičnom znanju, a na sajtu ICCG su postavljeni primjeri testova... Ovo testiranje daje odgovor na pitanje šta treba popraviti do polumature”. Testove sastavlja i distribuira ICCG, biće pregledani u školi, ali to ne čine predmetni nastavnici, nego posebni timovi formirani u školama.

Maturanti moraju da polože maturski ako žele na fakultet

Za razliku od polumaturanata, maturanti moraju položiti maturski ispit ukoliko žele da nastave školovanje, odnosno da se upišu na državni ili privatni fakultet.

“Kako srednja škola, ali ni visoko obrazovanje nijesu obavezni, tako je položena matura uslov za nastavak školovanja. Oni koji ne polože maturu, imaće popravni rok u avgustu. Ukoliko ni tada ne polože, propustiće jednu studijsku godinu, ali za njih organizujemo rok u januaru”, kazao je Jaćimović “Vijestima”.

Bonus video: