Potpuno različiti izvještaji: MSS našao 83, HRA 511 kršenja Kodeksa novinara

Prema MSS Kodeks uglavnom krše Vijesti i Portal Vijesti, kao i Dan, a po HRA mediji koji su član MSS
2 komentar(a)
novine, štampa, Foto: Luka Zeković
novine, štampa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.05.2014. 13:53h

Štampani mediji su u svojim izdanjima kršili pravila Novinarskog kodeksa uglavnom u dijelu koji se tiče nepoštovanja principa nevinosti, dok su elektronski pravili propuste nepoštujući pravilo druge strane i nijesu odvajali informaciju od njenog komentarisanja, pokazala je najnovija analiza Akcije za ljudska prava, odnosno „Montoring novinarskih samoregulatornih tijela“.

HRA je uporedila svoj monitoring sa onim koji je u istom periodu radio Medijski samoregulatorni savjet (MSS) i po podacima koje su saopštili, rezultati su potpuno različiti.

Dok je MSS našao 83 kršenja Kodeksa, HRA je evidentirala 511, saopštio je jedan od autora Duško Vuković.

"Dvije trećine kršenja kodeksa, u izvještaju MSS, odnosi se na list Vijesti i Portal Vijesti, kao i „Dan“.. Međutim HRA je našla da se više od polovine kršenja Kodeksa tiče upravo medija koji su član MSS", objasnio je Vuković.

Programska direktorica HRA Marijana Buljan rekla je da se najčešće krše načela Kodeksa koji se tiču tačnosti informacija i njene odvojenosti od komentara. S druge strane, mediji se ne ponašaju čojski, rekla je, jer ne štite druge od svoje sile i moći koju imaju.

Buljan je iznijela podatak da je u istom periodu zabilježeno 70 kršenja Kodeksa na svim elektronskim medijima, od toga 43 na TV Pink M i to samo u glavnoj informativnoj emisiji, jer vijesti „Minut, dva“ nijesu praćene. S druge strane MSS je, kako je objasnila, naveo samo jedan slučaj da se ružičasta televizija nije pridržavala pravila profesija.

Sekretar MSS Ranko Vujović kazao je da oni nemaju kapaciteta da prate televizijski program, te da su prošle godine radili bez novca.

Goran Đurović, kao predsjednik Komisije za žalbe gledalaca i slušalaca RTCG kazao je da to ne može biti opravdanje, pogotovu što je i predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije koji nadzire programske sadržaje.

"Sramota je što taj monitoring radite jednom u dvije godine", zamjerio je on Vujoviću.

Ombudsmanka lista Vijesti Božena Jelušić kazala je da su mediji slika društva, kao i da je ona izložena velikom pritisku advokata koji imaju zamjerke i u jednoj riječi.

"Dolazimo u situaciju da novinar ne smije ništa da napiše, da oni treba da daju odgovor to ne čine, a kasnije se žale", rekla je ona.

Glavni urednik TV Vijesti Vladan Mićunović predložio je izmjenu Kodeksa u dijelu koji ne dozvoljava objavu podataka o žrtvama, navodeći da su oni nakon konsultacija utvrdili stav da se to čini nakon što policija obavijesti porodicu stradalih.

On je zamjerio izostanak potenciranja dijela Kodeksa koji se tiče obaveza novinara da kritički istražuju i objavljuju informacije o moćnicima u ekonomskoj i društvenoj sferi. Takvi mediji upravo su izloženi pritisku, rekao je.

Mićunović, kao i drugi učesnici rasprave nakon predstavljanja rezultata izvještaja, založili su se da RTCG i „Pobjeda“ budu pod posebnom pažnjom monitoringa medija jer se finansiraju iz budžeta.

Izvještaj se odnosi na period od 1.oktobra 2013. do 1.marta ove godine i treći je u okvoru istoimenog projekta HRA.

Saopšteno je da je novoimenovani ombudsman lista "Dan" Ilija Jovićević, dok je direktorica Monitora Milka Tadić Mijović najavila da će njihova ombudsmanka biti ugledna civilna aktivistkinja Paula Petričević.

Ona se saglasila sa stavom urednika TV Vijesti da su na udaru mediji koji kritički izvještavaju.

Bonus video: